NASA’dan çılgın proje!

NASA, bir yıl sürecek çalışma için dört kişiyi sahte Mars habitatına kilitleyecek. CHAPEA çalışmasının katılımcıları 158 metrekarelik yaşam alanına Mars’ın ortamını daha iyi tanımak için çalışmalar gerçekleştirecek.

NASA’dan çılgın proje!
Yayınlama: 01.07.2023 22:35:09
A+
A-

NASA, mars ortamının daha iyi anlaşılması için sıra dışı bir yöntemi uygulamaya sundu.

Dört gönüllü Nasa tarafından yapılan sahte bir Mars habitatına kapatıldı. Araştırmacılar 158 metrekarelik alandan bir yıl boyunca çıkmayacaklar.

Mürettebat Sağlığı ve Performans Keşif Analoğu ya da CHAPEA Habitatı (Crew Health and Performance Exploration Analog/Mürettebat Sağlığı ve Performansı İnceleme Analoğu) NASA’nın Mars’ın insanlı keşfi için hazırlanma misyonunun bir parçası olarak biliniyor.

Mars Dune Alpha olarak bilinen 3D baskılı yapı, gezegendeki gerçek yaşamın nasıl olacağını simüle edecek.

Nasa, gönüllülerin 378 gün boyunca dar alanda tecrit ve hapsedilmiş bir şekilde yaşamakla nasıl başa çıktıklarını izleyecek.

NASA'dan çılgın proje: 4 kişi bir yıllığına 158 metrekarelik alanda yaşayacak!

MARS ORTAMINI DAHA İYİ TANIYACAKLAR

Astronot olmayan Kelly Haston, Ross Brockwell, Nathan Jones ve Anca Selariu Çarşamba günü yaşam alanına girdiler.

Dört gönüllü Mars Dune Alpha’da her biri bir yıllık görevler yürütecek olan üç farklı ekibin ilki olarak tanıtıldı.

Grup, NASA’nın Houston, Teksas’taki Johnson Uzay Merkezi’nde bulunan habitatta yaşayacak ve çalışacak ve ürün yetiştirme, uzay yürüyüşü simülasyonu, habitat bakımı ve bilim deneyleri gibi görevler yapacak.

Mars Habitatının içinde kırmızı kum da dahil olmak üzre Mars’ta yaşamak için ihtiyaç duyulabilecek her şey bulunuyor.

CHAPEA’nın baş araştırmacısı Grace Douglas, “Simülasyon, Mars’a yapılacak uzun süreli görevlerin mürettebat sağlığı ve performansı üzerindeki muhtemel etkileri hakkında bize daha fazla fikir vermek için bilişsel ve fiziksel performans verileri toplamamıza olanak tanıyacak” dedi.

NASA'dan çılgın proje: 4 kişi bir yıllığına 158 metrekarelik alanda yaşayacak!

Her mürettebat üyesinin tamamlaması gereken uzay yürüyüşleri, robotik operasyonlar ve yaşam alanlarının bakımı gibi farklı görev faaliyetleri bulunuyor.

Araştırmacı bilim insanı ve Komutan Kelly Haston  “Bu ekibin bir parçası olduğum için kendimi son derece şanslı ve kutsanmış hissediyorum; hem bilim insanı hem de denek olmak kariyerimin en önemli özelliği” dedi.

Ekibin Bilim Sorumlusu olacak ABD Donanması mikrobiyoloğu Anca Selariu, “Burada olduğuma inanamıyorum” diye ekledi.

CHAPEA’nın sonuçları ve görevden elde edilen bilgiler, Mars’ın gerçek yüzeyine yönelik olanlar da dahil olmak üzere gelecekteki NASA görevlerini etkileyeceği düşünülüyor.

 

GELECEK ÜÇ YIL İÇİNDE İNSANLARI AY’A GÖNDERMEYİ DÜŞÜNÜYOR

NASA, sonunda Mars’a astronot göndermek için bir temel olarak kullanmayı umduğu Artemis görevleri kapsamında gelecek üç yıl içinde insanları Ay’a geri götürmeyi planlıyor.

Tüm alan Mars’taki yaşama olabildiğince sadık olacak şekilde yapılmış ve hatta tıpkı gezegenin yüzeyi gibi 1.200 metrekarelik kırmızı bir kum havuzuna sahip.

Mars Dune Alpha yaklaşık bir buçuk premier lig futbol sahası büyüklüğünde ve bir tür büzülmeyen polimer beton olan lavacrete kullanılarak oluşturulmuştur.

Dört özel mürettebat odası, özel iş istasyonları, bir tıbbi istasyon ve ortak salon alanları bulunmaktadır.

Mars’a yapılacak 480 milyon kilometrelik yolculuğun yaklaşık 7 ay sürmesi bekleniyor. Gezegenin yörüngesi sebebiyle sadece 26 ayda bir seyahat fırsatı oluşuyor.

Bu da herhangi bir geri dönüş görevinin tamamlanmasının muhtemelen 4 yıla yakın bir zaman alacağı anlamına geliyor.

YİYECEK İÇİN KENDİ YEŞİLLİKLERİNİ YETİŞTİRMELERİ GEREKECEK

Sınırlı su kaynağı olacak ve ekibin görevlerinin bir parçası olarak yiyecek için kendi yapraklı yeşilliklerini yetiştirmeleri gerekecek.

CHAPEA’nın sonuçları ve deneyden elde edilen bilgilerin Mars yüzeyine yapılacak olanlar da dahil olmak üzere gelecekteki NASA görevlerini etkileyebileceği belirtiliyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.