ÖSYM’nin yüzde 160 zammına tepkiler yükseliyor

Enflasyonun artışıyla birlikte gelen yeni zamlar ardından gözler sınav ücretlerine kaydı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği sınavlara 2024 Ocak ayında yüzde 160 zam geldi.

ÖSYM’nin yüzde 160 zammına tepkiler yükseliyor
Yayınlama: 29.01.2024 14:34:46
A+
A-

Enflasyonun artışıyla birlikte gelen yeni zamlar ardından gözler sınav ücretlerine kaydı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği sınavlara 2024 Ocak ayında yüzde 160 zam geldi. Sınav ücretlerini gören adaylar sosyal medyada tepki gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporuna göre Türkiye nüfusunun yüzde 15,2’sini genç nüfus oluşturuyor. Bu yıl düzenlenecek olan üniversite sınavına girecek aday sayısının tahmini olarak minimum 3 milyon 500 bin olacağı konuşulurken gözler güncel Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınav ücretlerine kaydı. ÖSYM her yıl ortalama 52 sınav yapıyor. ÖSYM herhangi bir kar etmediklerini açıklasa da 2022 yılında gerçekleştirilen sınavlardan 1 milyar 31 milyon 649 bin lira para kazanırken 2023 yılında yüzde 21,8 artışla 1 milyar 257 milyon lira artış gösterdi. Bu yıl ÖSYM’nin kazancının 2 milyar lirayı aşması bekleniyor.

YÖKDİL SINAV ÜCRETİ 950 LİRA

ÖSYM’nin düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) giriş ücreti, geçen yıla kıyasla yüzde 165 oranında arttı. 2024 senesinin ilk ayında yapılan sınav başvurularıyla birlikte sınav ücretlerini gören adaylar sosyal medyada tepki gösterdi. 2024 Ocak ayının son periyodunda Elektronik YÖKDİL sınavı ikinci oturumunun sınav ücreti 950 liradan, Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS) 480 liradan, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ)  Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 295 liradan başvurusunu gerçekleştirmekte.

“SINAVLAR ÜCRETSİZ OLMALI”

Yakın bir zamanda YÖKDİL sınavına girmeye hazırlanan bir üniversite öğrencisi yapılan zamlara tepki gösterdi. Öğrenci, “Gerçekleşen bu zamlar nedeniyle şu an çoğu aday öğrenci sınava giremeyecek durumda. Bizler herhangi bir işte çalışan maaşlı insanlar değiliz. Ailemizin bize gönderdiği para kadarıyla hayatta kalmaya çalışıyoruz.  Bazılarımızın ailesinin maddi durumu iyi bile değil. Bu durum eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açıyor. ÖSYM herhangi bir kar kazanmadıklarını söylüyor ancak zam yapmaya devam ediyor. Eğitim eşitsizliğinin önüne geçilmesi için sınavlar ücretsiz olmalı” dedi.

“BU FİYATLAR NORMAL DEĞİL”

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPPS) 2024 yılında adayların her bir oturum için en az 300 lira ödeme yapmaları beklenirken KPSS’ye girmeye hazırlanan başka bir vatandaş ise yaşanan olaylara şu şekilde yorum yaptı, “Bu sınavlara girenlerin büyük kısmı öğrenci ve zaten iş sahibi olabilmek için giriyorlar. Hiçbir geliri olmayan öğrencilerden çalışanların bile zor ödeyeceği ücretleri talep etmenin makul açıklaması olamaz. Ücretleri karşılayamadığı için sınavlara başvuramayanlar, bundan sonrakilere başvuramayacak olanlar var. Bu fiyatlar normal değil ve bir an evvel düzeltilmesi gerekiyor”.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş