Erdoğan’dan dikkat çeken ‘Filistin’ hamlesi, harekete geçiyor!

İsrail-Filistin savaşında ateşkesi sağlamak için çalışmalarını sürdüren Başkan Erdoğan şimdi de BM’deki Filistin oylamasında çekimser kalan ülkeler için harekete geçiyor.

Erdoğan’dan dikkat çeken ‘Filistin’ hamlesi, harekete geçiyor!
Yayınlama: 14.11.2023 09:55:08
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların durması ve ateşkesin bir an önce sağlanması için diplomatik girişimlerini yoğunlaştıracak. Çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bugüne 30’a yakın liderle yüz yüze ya da telefonla görüşen Erdoğan, Gazze diplomasisini hızlandıracak.

Bu kapsamda Erdoğan telefon diplomasisine öncelik vererek BM Genel Kurulu’ndaki Filistin oylamasında çekimser kalan ülkeleri hedef alacak. Ürdün tarafından ortaya konulan ve Türkiye de dahil 50’ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun Özel Acil Filistin oturumunda oylanmış, 45 “çekimser” ve 14 “hayır” oyuna karşı 120 oyla kabul edilmişti.

BM kararında, “Acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunularak, çatışmaların durdurulması” talebi yer almış, Gazze’ye insani erişim ve malzeme sevkiyatının kolaylaştırılması için gerekli adımların atılması gerektiği belirtilmişti.

HEDEF ÇEKİMSERLER

Riyad’daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısından sonraki süreçte bu çekimser ülkeleri, BM kararını kabul eden 120 ülkenin tarafına çekmeyi hedefleyen Erdoğan, bu amaçla çekimser oy kullanan ülkelerin liderleriyle gerek telefonla gerek yüz yüze görüşme yaparak ateşkese destek vermeleri için gayret gösterecek.

Böylece uluslararası kamuoyunun önce ABD ardından İsrail üzerindeki baskısının artırılması yolunda çaba sarf edilecek. Erdoğan, İİT zirvesi dönüşünde yaptığı açıklamada özellikle telefon diplomasisine ağırlık vereceğine işaret etmişti.

Telefon diplomasisinin yanında Erdoğan’ın bu ay içinde yapacağı yurt dışı ziyaretlerin de bu yönde etkili olması bekleniyor. 17 Kasım’da Almanya’ya ziyarette bulunacak olan Erdoğan, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere batıya Filistin konusunda mesajlar verecek. Erdoğan 21 Kasım’da da Cezayir’e gidecek. Erdoğan, bu ziyaretinde de ateşkes ile ilgili Afrika ülkelerini hedef alacak.

Ankara, Filistin diplomasisi açısından önemli bir konuğu da kasım ayında ağırlayacak. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 28 Kasım’da Erdoğan’ın davetine icabetle Türkiye’ye gelecek. Erdoğan’ın ayrıca Gazze’ye gıda ve ilaç başta olmak üzere yardımların Refah Sınır Kapısı üzerinden ulaştırılmasını sağlayan Mısır’a da bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.