Ticaret bakanlığı 17 ilde fiyat etiketi denetimi yaptı

Ticaret Bakanlığı, Bursa’da dahil olmak üzere 17 ilde denetim yaptı.

Ticaret bakanlığı 17 ilde fiyat etiketi denetimi yaptı
Yayınlama: 14.03.2024 13:12:21
A+
A-

Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Değişiklik

Bakanlık, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak tarife ve fiyat listelerinin lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulması şartını getirdi.

Denetimler 17 İlde Gerçekleştirildi

Söz konusu uygulama, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girerken, gıda işletmelerinin bu düzenlemeye uyumu da Bakanlık tarafından yakın takibe alındı. Bakanlık ekipleri, 17 ilde restoran, lokanta, kafe, pastane, yiyecek ve içecek hizmeti sunulan bazı iş yerlerinde fiyat listelerine ilişkin denetim yaptı. Bu denetimler, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Tekirdağ, Samsun, Kayseri, Konya, Adana, Mersin ve Van’da gerçekleştirildi.

Denetimlerde işletmelerin fiyat listesi konma uygulamasına daha fazla uyum gösterdiği belirtildi. İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, ocak ve şubat aylarına göre uygunsuzluk oranının düştüğünü ve denetimlerin 27 ayrı lokasyonda 108 personelle devam ettiğini söyledi.

Menteşe, vatandaşların da işletmelere geldiğinde kapıda fiyat listesi olup olmadığını kontrol etmesini ve menüdeki fiyatlarla kasa fiyatını karşılaştırmasını tavsiye etti. Vatandaşların ekonomik olarak zarara uğramaması için haksız fiyat değerlendirme sisteminin de aktif olduğu ve ocak ayından bu yana 1383 firmaya 4,5 milyon lira civarında idari yaptırım uygulandığı belirtildi.

Denetimlere ilişkin diğer illerden de değerlendirmeler geldi. Ankara, İzmir, Antalya, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Tekirdağ, Samsun, Kayseri, Konya, Adana, Mersin ve Van Ticaret İl Müdürleri de yaptıkları açıklamalarda, denetimlerin tüketicinin korunması ve dürüst ticareti teşvik etmek için sürdürüleceğini vurguladı.

Karekodlu Menü Yeterli Değil

Bazı işletmelerin sadece karekodlu menü kullandığı da gözlemlendi. Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, karekodlu menülerin yönetmeliğe uyum için tek başına yeterli olmadığını ve tüketicinin açıkça fiziksel menü istemediği durumlarda menü tarife ve listenin masaya getirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Tüketicinin Hakları Korunacak

Tüm bu denetimlerin amacı, tüketicinin ekonomik menfaatini korumak, fiyatların şeffaflığını sağlamak ve haksız kazanç elde edilmesinin önüne geçmek olarak özetlenebilir. Denetimler aralıksız olarak devam edecek ve tüketicilerin hakları korunmaya devam edecek.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.