İmren Çavuşoğlu: Tek bir kadının dahi şiddet görmesine tahammülümüz yok

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda AK Parti Kadın Kolları Başkanı İmren Çavuşoğlu önemli konuşmalar yaptı.

İmren Çavuşoğlu: Tek bir kadının dahi şiddet görmesine tahammülümüz yok
Yayınlama: 25.11.2023 13:57:58
A+
A-

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda AK Parti Kadın Kolları Başkanı İmren Çavuşoğlu önemli konuşmalar yaptı.

Ateşkesin kalıcı olmasını diliyoruz.

Konuşmasına Gazze’de yaşanan savaşta katledilen kadın ve çocuklara değinerek başlayan Çavuşoğlu, “Çok değerli vekilim, İl Başkan yardımcılarım, Gençlik Kolu Başkan Yardımcılarım, İlçe Başkanlarım, değerli basın mensuplarımız hepiniz basın açıklamamıza hoş geldiniz. Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde bu konudaki kararlılığımızı vurgulamak için buradayız. Kadın ve çocuk mezarlığına dönen Gazze’deki acıların gölgesinde bu açıklamamızı yapıyoruz. Ateşkesin kalıcı olmasını diliyoruz. Dün Bosna’da bugün Gazze’de olduğu gibi çatışma bölgelerinde kadınlara uygulanan insanlık dışı fiziksel ve cinsel saldırılar ve toplu şiddetin aynı zamanda savaş suçu olduğunu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Maalesef şiddetin en ağırını Gazze’de yaşıyoruz. Bütün dünyanın gözleri önünde her saat 6 çocuk 4 kadın öldürüldü. Burada ölen sadece masum kadın ve çocuklar değil vicdanlarımızdır. AK Parti olarak adına yönelik şiddetle mücadelede 21 yıllık kararlı bir duruş sergiliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da sık sık vurguladığı gibi kadına şiddetin insanlığa ihanet olduğu düşüncesiyle birçok adım attık. Kadını eğitim hakkı başta olmak üzere fırsat eşitliği, işgücü piyasasına ve karar alma mekanizmalarına katılımı hükümetimizin öncelikli politikalarındandır. Şiddet sadece ülkemizin değil maalesef tüm dünyanın sorunudur. Tüm dünya gibi bizim de canımızı yakan kadına yönelik şiddetle mücadele etmekte kararlıyız. Şunu apaçık söylüyoruz ki bu konuda asla toleransımız yok.” dedi.

TCK’da kadına şiddet ve cinsel suç tanımını ilk defa biz yaptık.

AK Parti yönetiminin ilk gününden itibaren kadına yönelik şiddet konusunda canla başla çalıştıklarını ifade eden Başkan Çavuşoğlu, “AK Parti olarak anayasadan TCK’ya, iş kanunundan sosyal politika uygulamalarına kadar yüzlerce düzenleme ve kanunu hayata geçirdik. Şiddetle mücadeledeki kararlılığımızı 2002 yılında daha ilk seçim beyannamemizde ifade ettik. 2003 yılında aile mahkemelerini biz kurduk. 2004 yılında Anayasada kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir maddesini biz getirdik. 2005 yılında Türk Ceza Kanunu’yla töre ve namus nedeniyle işlenen cinayetleri ağırlaştırılmış suç kapsamına aldık. TCK’da kadına şiddet ve cinsel suç tanımını ilk defa biz yaptık. 2010 yılında kadın erkek fırsat eşitliğini daha da güçlendirerek pozitif ayrımcılık ilkesini anayasada düzenledik. 2012’de ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesinde dair kanun ulusal mevzuatımızdaki en önemli dayanak oldu. 2021 yılında nikahlı eşe karşı işlenmiş suçu boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişlettik. AK Parti olarak TCK’da 2022 yılında yapılan son düzenlemelerle erkeğin kadına yönelik suçlarda iyi hal uygulamasını kaldırdık. Kadına şiddeti katalog suç kapsamına aldık. Artık takım elbise giyen, kravat takanlar takdir edilme gerekçesinden faydalanamamaktadır. Fiziksel veya iletişim araçlarıyla yapılan ısrarlı takip ve eylemleri suç kapsamına alınmıştır. Yine talep etmeleri halinde şiddet mağduru kadınlara baro tarafından ücretsiz avukat hizmeti sağlayarak her koşulda yanlarında olduğumuzu hissetmelerini sağlıyoruz. 2013 yılında kurulan şiddet önleme merkezlerini yaygınlaştırarak 81 ilde 1 milyonun üzerindeki kişiye ulaştık. Kadınların maruz kaldığı şiddet ve taciz eylemlerini önlemek üzere kolluk kuvvetlerine tek tuşla ulaşabildikleri Kadın Acil Destek mobil uygulaması KADES’i hayata geçirdik. Şiddet gören kadınları etkili şekilde korunması için elektronik kelepçe uygulamasını yine biz başlattık. 2011 yılında iş yerinde psikolojik tacizinin önlenmesi, mobing genelgesini düzenledik ve mobingi suç kapsamına aldık.” ifadelerini kullandı.

Tek bir kadının dahi şiddet görmesine tahammülümüz yok.

Konuşmasının sonunda kadına yönelik şiddette asla taviz vermeyeceklerini belirten Çavuşoğlu, “AK Parti olarak inanıyoruz ki eğitim kadın erkek eşitliği konusunda şiddetin önlenmesi için atılan en temel adımdır. Bu düşünceyle kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal dayanışmanın gücü önemlidir. Bugüne kadar olduğu gibi sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak kapsamlı çözümler üretmeye devam edeceğiz. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle şiddetin sadece ev, sokak ve iş yerleriyle sınırlı olmadığını vurgulamak istiyoruz. Çatışmalarda zorla silahlandırma, çatışmaya zorlama, tecavüz ve intihar görünümlü infazlarla kadına yönelik şiddetin en ağır biçimidir. YPG, PKK gibi terör örgütlerinin uluslararası raporlara giren kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetini, infazını bir kere daha kınıyoruz. AK Parti Kadın Kolları olarak kadına yönelik her türlü şiddeti reddediyoruz. Tek bir kadının dahi şiddet görmesine tahammülümüz yok. Ev içinde, çatışmalarda, terör faaliyetlerinde ve her türlü zeminde şiddet uygulayana, şiddete taraf olana, şiddet üzerinden siyaset yapana, şiddeti olumlayan zihniyete karşı kadın erkek omuz omuza mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Teşekkür ediyorum.” diye sözlerini bitirdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.