Altın tarihi zirvelerini gördü

Geçtiğimiz yıl, yüksek faiz nedeniyle aşırı seyreden altın fiyatları, faiz indirimi politikasının ekonomik beklentileriyle birlikte yükselişe geçti.

Altın tarihi zirvelerini gördü
Yayınlama: 05.03.2024 17:07:12
A+
A-

Küreselde altın, analistler tarafından “kritik” olarak nitelendirilen 2.072 puan seviyesi geçti ve 2.100 dolar aşarak tarihi zirvelerine ulaştı. Bunun sonucunda aylık kazanç bazında yüzde 5’e yaklaşırken, yıllık artış oranı ise yüzde 15’e ulaştı. Bu yükseliş, doların hala güçlü olduğu bir gerçekleştirildi.

Gram altın tarafında ise iç kısımdaki hareketli günler döngüsü. Rekor kıran ons altının yanı sıra, 31,50’yi aşan dolar/TL kuru gram altında rekor seviyelere etki ediyor.

Altın ve faiz genellikle birbirini takip eden gelişmelerde hareket eder. Faizler düştükçe, altın düşük faiz ortamında sabit getiri araçlarına kıyasla daha cazip hale gelir. Siyasi ve jeopolitik gerilimlerin artmasıyla birlikte altın yükselişe geçer.

ABD’den gelecek veri zenginlikleri altın fiyatları değişebilir. Özellikle ABD’deki imalat verilerindeki zayıflık, tetikleyen faktörlerden oldu. Beklenti, ekonominin zayıfladıkça enflasyonun düşeceği ve Fed’in faiz indirme konusunda teşvik yönünde yönünde.

Yatırımcıların faiz indirimi için sınırı, ABD enflasyonunun tahminlerinin üzerinde rekabet etmesi ve Fed üyelerinden gelen “çekimser” mesajlarına rağmen Haziran’a kadar sarktı.

Merkez bankalarının altın alımları da dikkat çekiyor. Dünya Altın Konseyi’nin sonuçlarına göre, merkez bankaları 2 yıl üst üste bin tondan fazla net altın alımını sürdürdü. Bazı ülkelerin rezervlerini çeşitlendirmek için altın alımı görülüyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.