Arap ülkesinden Türkiye’ye beklenmedik petrol çağrısı!

Arap ülkesinden Türkiye’ye beklenmedik petrol çağrısı!
Yayınlama: 15.04.2023 15:03:40
A+
A-

Türkiye ile petrol konusunda kriz yaşayan Arap ülkesinden beklenmedik bir çıkış geldi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) Dış İlişkiler Sözcüsü Lawk Ghafuri, “İki taraf da petrol akışını yeniden başlatmak için anlaşmaya varmalı” dedi.

Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yeniden başlaması beklenen petrol ihracatının müzakerelerin tıkanması yüzünden hala başlamadığı bildirildi.

Reuters, boru hattı operatörlerinin görüşlerine dayanarak verdiği haberinde, şirketlerin petrol akışını yeniden başlatmak için herhangi bir talimat almadıklarını aktardı.

Konuyla ilgili diğer iki kaynak ise Reuters’e, Bağdat’ın henüz Türkiye’den boru hattını yeniden açmasını talep etmediğini öne sürdü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) Dış İlişkiler Sözcüsü Lawk Ghafuri ise yaptığı açıklamada, “Petrol akışıyla ilgili ilgili her şey artık Bağdat ve Ankara’nın elinde. Her iki taraf da petrol akışını yeniden başlatmak için bir anlaşmaya varmalı.” dedi.

IKBY ve Bağdat, 4 Nisan’da petrol akışının sağlanması için geçici bir anlaşma imzalamıştı. Üç haftayı bulan petrol kesintisi yüzünden IKBY’nin 550 milyon dolar zarar ettiği tahmin ediliyor.

Irak ile Türkiye arasındaki dava sürecinin halen devam ettiği bildiriliyor. Tarafların söz konusu süreç nedeniyle herhangi bir adım atmaya sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Türkiye, Irak’ın Kerkük şehrindeki petrol sahalarından Ceyhan limanına günde 450 bin varil petrolün pompalanmasını Irak’ın tahkim davasını kazanmasının ardından 25 Mart’ta durdurmuştu.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.