Bursa’da emekliler: Yaptıklarınızın hesabını sandıkta soracağız!

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesi “Emeklilerin kaderi ucuz gıda kuyruğu mu?” konulu basın açıklamasını Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirdi.

Bursa’da emekliler: Yaptıklarınızın hesabını sandıkta soracağız!
Yayınlama: 20.03.2024 15:06:51
A+
A-

Yapılan basın açıklamasına CHP İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin, CHP İnegöl Belediye Başkan Adayı Ali Doğan, Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.

Yapılan açıklama şu şekilde;

Siyasal iktidar her zaman olduğu gibi, bizlerin aklı ile dalga geçmeye devam ediyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, bunun son örneğini Şubat ayı sonunda yaptığı açıklama ile verdi… Bir yandan 10 bin lira emekli maaşının yetersiz olduğunu elbette biliyoruz ama daha fazlasını vermeye kaynak yok derken; diğer yandan da, ekonominin 14 çeyrektir kesintisiz büyümeye devam ettiğini söyledi. 16 milyon emeklinin gözünün içine baka baka bunları söylemesi, bizlerin aklı ile dalga geçmek değil de nedir? Gelir dağılımındaki uçurumun giderek aleyhimize derinleştiği koşullarda, “2024 yılını emekliler yılı ilan ediyoruz  demek, aklımızla dalga geçmek değil de nedir?

“Aşağılayan ve aklımızla dalga geçen bu tutumu şiddetle protesto ediyoruz”

Emeklileri ölüm sınırında yaşamaya mahkûm eden iktidara biz buradan, sendikamızın diğer Şube ve Temsilcilikleri de bulunduğu meydanlardan soruyoruz; büyüdüğünü övünerek söylediğiniz ekonominin kaynakları kimlerin kasasına akıyor? Kişi başına 13 bin dolar olarak açıkladığınız milli gelirden, ortalama emekli maaşına 4 bin 500 dolar denk geliyor. Emeklinin alması gereken 8.500 dolar kimlerin hesaplarında istifleniyor? Bir avuç sermaye grubuna verdiğiniz teşvikler, sildiğiniz prim ve vergiler, tahsilinden vaz geçtiğiniz kaynaklar, emeklilerden ve emekçilerden esirgedikleriniz değil mi? Bize yaşattıklarınızın kaynak sorunu olmadığını iyi biliyoruz. Ömrünün en verimli bölümünü bu ülkenin kalkınması için harcamış olan bizleri, aşağılayan ve aklımızla dalga gecen bu tutumunuzu şiddetle protesto ediyoruz.

Biz Emekliler olarak, sermayenin çıkarları doğrultusunda yaptığınız yasal düzenlemelerle elimizden aldığınız, çalışma yaşamına başladığımız dönemde geçerli olan, yasa ve yönetmeliklerin sağladığı haklarımızı geri istiyoruz. Sizin de sık tekrarladığınız gibi; “oyun içinde kural değiştirilemez”.

“Göreve yeni başlayan devlet memuru maaşına eşitlensin”

Çağ atlattık diye övündüğünüz ama insanı değil rantı önceleyen sağlık sisteminde, sürekli artırdığınız tedavi hizmetleri ve ilaç bedellerine katılım paylarının derhal iptal edilmesini istiyoruz.
22 yıllık iktidarınız döneminde, demokratik ve laik eğitim gibi temel ilkelerden hızla uzaklaşılmış, paralı eğitim başta olmak üzere, ÇEDES adı altında gerici bir sistem uygulamaya konmuştur. Eğitimdeki bu ticarileşmeye, gericileşmeye ve vasat altı uygulamaya derhal son verilerek, ivedilikle tekrar demokratik bilimsel ve laik eğitime dönülmesini istiyoruz.

Ortalama emekli maaşı, 2024 yılı için belirlediğiniz asgari ücretin yarısının biraz üstündedir. Bu ücretle yaşam sürdürmek mümkün değildir, En düşük emekli maaşının, göreve yeni başlayan devlet memuru maaşına eşitlenmesini istiyoruz.

“Zenginin kasasına transfer ettiğiniz kaynakları geri almanızı istiiyoruz”

Dul, yetim, malullük ve yaşlılık maaşlarının, günün koşullarında insanca yaşanabilecek düzeye, ivedilikle yükseltilmesini istiyoruz. Bize müjde diye sunduğunuz harçlığı değil; yılda dört defa, insanca yaşatacak düzeye yükselterek yeniden düzenlenmiş maaş tutarda ikramiye istiyoruz.

Yine buradan sesleniyoruz. Kaynak yok gerekçesine asla sığınmayın; ortalama her iki yılda bir çıkarttığınız vergi affı ile sermayeye bağışladığınız vergi ve primlerin yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesini istiyoruz. Varlık Barışı ve Kur Korumalı Mevduat gibi ne idüğü belirsiz düzenlemelerle, hazineden, bir avuç doymak bilmez zenginin kasasına transfer ettiğiniz kaynakları geri almanızı istiyoruz.

“Payımıza düşenin verilmesini istiyoruz”

Kamudaki israf ve saltanattan vazgeçerek, hovardaca harcadığınız, bizim de alın terimiz ve emeğimizle oluşan kamu kaynakları dağıtılırken adil olunmasını ve payımıza düşenin verilmesini istiyoruz.

Enerji başta olmak üzere, dünyanın en adaletsiz vergisi olan ve tüketimden alınan; (Özel Tüketim Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Katma Değer Vergisi gibi)  dolaylı vergilerin, temel tüketim maddelerinde kaldırılmasını, diğerlerinde de yarı yarıya indirilmesini istiyoruz.

“Yaptıklarınızın hesabını sandıkta soracağımızı bilmenizi istiyoruz”

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alarak, vergide adalet sağlanmasını, gelir dağılımındaki eşitsizliğin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Velhasıl; ömrümüzün en verimli dönemini, sizin belirlediğiniz çalışma koşullarında harcayarak, kalkınmasına katkıda bulunduğumuz ülke ekonomisindeki büyümeden payımıza düşeni alarak, kimseye muhtaç olmadan yaşamak istiyoruz. Biz emekliler sizin de söylediğiniz gibi 16 milyonuz. Aynı zamanda, yakınlarımızla birlikte, layık gördüğünüz bu sefalet koşullarında yaşayan 40 milyondan fazla seçmeniz. Yaptıklarınızın hesabını, 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde, sandıkta soracağımızı bilmenizi istiyoruz.
Yine iktidarınız döneminde, ülkemizin yeraltı kaynakları başta olmak üzere, bütün değerlerimiz uluslararası sermayeye ve yerli işbirlikçilerine peşkeş çekildi. Sermayenin engellenemez kar hırsı, yaban yaşam hayatını ve endemik türleri de yok sayarak, Milli Parkı statüsündekiler dahil, ormanlarımızı yağmaladı, derelerimizi kuruttu, havamızı, toprağımızı, suyumuzu ve denizlerimizi kirletti. Beslediğiniz sermaye gittikçe azgınlaştı. Azgınlaştıkça saldırdı. Hiç tereddüt etmeden, ülkenin yer altı ve yer üstü varlıklarını ekonomiye kazandırma palavrasıyla, dört bir yanını köstebek çukuruna çeviren, yağmanın önünü açan yasal düzenlemeler yaptınız. Yapmaya devam ediyorsunuz.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş