Kılıçdaroğlu pazarlıga başladı!

Kılıçdaroğlu pazarlıga başladı!
Yayınlama: 14.07.2023 12:48:13
A+
A-

HDP ve İYİ Parti’nin desteği kesmesi halinde birçok belediyeyi kaybetmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu’nun “tebrik ziyareti” kisvesi altında Akşener’den yerel seçimler için ortaklık talep ettiği iddia edildi.

Değişim tartışmaları ve istifa baskısı altında koltuğunu korumaya çalışan Kılıçdaroğlu, daha kurultay süreci tamamlanmadan yeni ittifaklar için nabız yoklamaya başladı.

Yerel seçimlerde HDP ve İYİ Parti ile iş birliğinin devam etmemesi halinde birçok büyükşehri elinde tutması zor gözüken Kılıçdaroğlu, kısa süre önce “Gerekirse 6’lı değil 16’lı masa kuracağım” diyerek gündem olmuştu.

İKİ PARTİ ARASINDA YEREL SEÇİM GÖRÜŞMESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ile İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da iki liderden önce bir araya gelerek yerel seçimlerdeki olası ortaklığa yönelik ilk fikir alışverişini gerçekleştirmişti.

İYİ PARTİ’NİN ELİ DAHA GÜÇLÜ

Öte yandan İYİ Parti kanadının 2019’a kıyasla daha ağır taleplerle yerel seçim pazarlığını sürdürmesi bekleniyor.

Partinin önde gelen isimleri, ittifak yapılacak büyükşehirlerin iki parti arasında paylaştırılması halinde bu ortaklığa onay vereceklerini vurgulamıştı.

Akşener’in de Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde bu beklentilere yönelik bir konuşma yaptığı, şartların 2019’a kıyasla değiştiğini vurguladığı iddia edildi.

Akşener’in kurultay zaferi sebebiyle “tebrik ziyareti” olarak da tanımlanan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. İki liderin çıkışta açıklama yapmaktan kaçınması dikkat çekti.

AHMET HAKAN: BEN BİLE BU KADAR HIZLI OLACAĞINI BEKLEMİYORDUM

Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan, bugünkü köşe yazısında Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi için şu yorumu yaptı:

Düne kadar sağdan soldan işittiğimiz cümleler şunlardı:

Millet İttifakı bitti. İYİ Parti artık CHP’yle bir araya gelmez. Akşener, CHP’ye karşı zehir zemberek.

Bense temkinli gidiyor, “Acele karar vermeyin, yakında barışırlar, yeniden birleşirler” deyip duruyordum.

“Yakında” derken de en az iki üç ay sonrasına işaret ediyordum.

Dün Kılıçdaroğlu ile Akşener’in bir araya geldiklerini görünce…

“Ben bile barışmanın bu kadar hızlı olacağını düşünmüyordum” diyerek tebessüm ettim.

KILIÇDAROĞLU’NDAN KURULTAY TALİMATI

3 Temmuz’da, 81 ilde başlayan mahalle delegeleri seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği listeler açık ara fark attı. Kısa süre öncesine kadar kurultayı yerel seçim sonrasına bırakmanın hesaplarını yapan CHP yönetiminde bunun üzerine senaryolar değişti.

Delege gücünü elinde bulunduran Kılıçdaroğlu’nun “Kongreler takvimi sonrası kurultayı hemen toplayalım” talimatı verdiği bildirildi.

Kurultay delegelerinin önemli bir kısmını oluşturan İstanbul’daki ön seçimler, rekabetten uzak bir görüntüde devam ediyor.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen listelerin ezici bir çoğunlukla sandıktan galip çıkması, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu sıkıntılı bir sürece soktu.

190’ı aşkın delegeyi kurultaya gönderecek olan İstanbul’daki bu ezici üstünlük, Kılıçdaroğlu’nun kurultay tarihi konusundaki tereddütünü de ortadan kaldırdı.

Kısa süre öncesine kadar belediye başkanlarından tam destek alabilmek için kurultay tarihini yerel seçim sonrasına bırakmak istediği iddia edilen Kılıçdaroğlu’nun, yaşanan son sürecin ardından “kurultayın ilk fırsatta yapılması” talimatını verdiği öğrenildi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.