Kızıldeniz’de sular ısınıyor! İran’dan ABD’ye jet misilleme

ABD yönetimi, Husilerin Kızıldeniz’de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı bir koalisyon kurulduğunu açıkladı. ABD’ye misilleme yapan İran ise 55 bin kişilik deniz milisleri oluşturduklarını duyurdu.

Kızıldeniz’de sular ısınıyor! İran’dan ABD’ye jet misilleme
Yayınlama: 19.12.2023 18:35:29
A+
A-

Yemenli Husilerin Kızıldeniz’de artan gemi saldırıları ABD’yi harekete geçirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıların serbest ticaret akışını tehdit ettiğini, masum denizcileri tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek atılacak hamleyi açıkladı.

KOALİSYON GÜCÜ OLUŞTURULDU

ABD’li Bakan Austin, Husi tehdidi nedeniyle Kızıldeniz için uluslararası bir operasyon gücü oluşturduklarını duyurdu.

Austin, “Kızıldeniz, seyrüsefer özgürlüğü için hayati öneme sahip kritik bir su yolu ve uluslararası ticareti kolaylaştıran önemli bir ticari koridordur. Seyrüsefer özgürlüğünün temel ilkesini korumaya çalışan ülkeler, uluslararası sulardan yasal olarak geçiş yapan birçok ülkenin ticari gemilerine balistik füzeler ve insansız hava aracı (İHA) fırlatan bu devlet dışı aktörün yol açtığı zorluklarla mücadele etmek için bir araya gelmeli. Bu, kolektif eylem gerektiren uluslararası bir görevdir. Bu nedenle bugün, Ortak Deniz Kuvvetleri çatısı altında ve Kızıldeniz’de güvenliğe odaklanan 153. Görev Gücü’nün liderliğinde önemli bir yeni çokuluslu güvenlik girişimi olan Prosperity Guardian Operation’ın (Refah Muhafızı Operasyonu) kurulduğunu duyuruyorum” ifadelerini kullandı.

Kurulan koalisyonda, ABD’nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç, Şeyseller ve İspanya yer alıyor.

İRAN’DAN MİSİLLEME

ABD’nin bölgedeki varlığını arttırmasına İran’dan jet cevap geldi. ABD’nin Yemen’de İran destekli Husilerin saldırılarına karşı Kızıldeniz’de “seyrüsefer güvenliğini korumak” amacıyla koalisyon kurmasının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, 55 bin kişilik deniz milisleri oluşturduklarını duyurdu.

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tengsiri başkent Tahran’da düzenlenen bir etkinlikte “Şu anda okyanus seferberlik güçleri (Besiç) oluşturduk ve bu Besiç güçleri, Tanzanya’ya ulaşabilecek büyüklükte teknelere sahip. Bundan sonraki aşama ise gölge donanma kuvvetleri oluşturmak.” ifadelerini kullandı.

55 BİN KİŞİLİK GÜÇ

İranlı komutan, 55 bin kişiden oluşan deniz seferberlik güçlerini ilk olarak Basra Körfezi’nde oluşturduklarını ve bir sonraki aşamada ise ülkenin kuzeyindeki sularda (Hazar Denizi) kurmayı planladıklarını belirtti.

Tengsiri, seferberlik güçlerine ait teknelerin 107 milimetrelik roketlerle donatıldığı bilgisini deverdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.