Selçuklu’dan gelen lezzetler coğrafi işaret yolunda

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Kozluören köyünde 900 yıldır yaşatılan Selçuklu mutfağının geleneksel iki yemeği “çullama” ve “dede çorbası” coğrafi işaret almak için yola çıktı.

Selçuklu’dan gelen lezzetler coğrafi işaret yolunda
Yayınlama: 08.03.2024 09:35:04
A+
A-

Büyük Selçuklu İmparatorluğu’ndan kalma bu geleneksel lezzetler, her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kozluörenli kadınlar tarafından pişirilip köy meydanında dağıtılıyor. Bu yıl coğrafi işaret alma süreci için Yıldırım Belediyesi, Kestel Belediyesi, il-ilçe gıda tarım müdürlükleri, BEBKA ve HasTavuk temsilcileri de organizasyona katıldı.

Çullama ve Dede Çorbası Ustaların Ellerinde Canlandı

HasTavuk’un sponsorluğunda köy meydanında yakılan ateşler üzerinde büyük tencerelerde tavuklar pişirildi. Köylü kadınlar el birliğiyle açtıkları yufkaları kesip baklava dilimi gibi tepsilere dizdi. Tepsideki yufkalar kazanlarda pişen tavuklar ile karıştırılarak çullama hazırlandı. Dede çorbası için de tavuk eti, nohut ve yufka kaynatılıp nane, kekik ve kırmızı biberli tereyağı eritilerek harmanlandı.

Uzmanlardan Tam Not Aldı

Pişen yemekleri test eden uzman ekibinden uluslararası araştırmacı öğretim görevlisi Mesut Kaplan, çorbayı çok beğendiğini ve coğrafi işaret almayı hak ettiğini söyledi.

Kadınların Gücü ve 900 Yıllık Lezzet

Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ruhsel Demirtaş, coğrafi işaret için başvurduklarını ve iki geleneksel yemeği de tüm dünyaya tanıtmak istediklerini dile getirdi.

Gelecekte Daha Fazla Lezzet Coğrafi İşaret Alacak

Kozluören Köyü Erkek Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Özdaş ise dede çorbasının yanı sıra yumurta dolması ve Gül Hatun şerbetinin de coğrafi işaret yolculuğuna başlayacağını müjdeledi.

(Özel) 900 yıllık yemek ve çorbaya coğrafi işaret
(Özel) 900 yıllık yemek ve çorbaya coğrafi işaret
(Özel) 900 yıllık yemek ve çorbaya coğrafi işaret

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.