Putin Dünya Gündeminde Büyük Yankı Uyandırdı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 12 Şubat’ta Türkiye’ye gerçekleştirmesi beklenen ziyaret daha şimdiden uluslararası gündemin önemli başlıklarından biri haline geldi.

Putin Dünya Gündeminde Büyük Yankı Uyandırdı!
Yayınlama: 07.02.2024 11:58:48
A+
A-

Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaret tarihi henüz netleşmedi. Ancak 12 Şubat tarihi sıklıkla dile getiriliyor. Kremlin Putin’in ziyaretini doğruladı ancak tarihi henüz teyit etmedi. Dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Putin’in Türkiye ziyaretiyle ilgili gelen soruyu yanıtladı. Putin’in Türkiye ziyareti daha şimdiden uluslararası gündemin önemli başlıklarından biri haline geldi…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 12 Şubat’ta Türkiye’ye gerçekleştirmesi beklenen ziyaret daha şimdiden uluslararası gündemin önemli başlıklarından biri haline geldi.

Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin başladığı Şubat 2022’den bu yana Putin’in gideceği ilk Batı ve NATO ülkesi olması bu ziyaretin önemini daha da artırıyor.

BİR İLK

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in ziyaretinin hem ikili hem de bölgesel konuların görüşülmesi açısından önemli olacağını belirtti. Ukrayna’yı işgal girişimini başlattıktan sonra geçen iki senede pek yurt dışı ziyareti geçekleştirmeyen Putin, savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den sonra ilk kez Türkiye’ye gelecek.
Dün Malta’nın başkenti Valetta’da Malta Dışişleri Bakanı Ian Borg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Putin’in Türkiye ziyaretiyle ilgili gelen soruyu yanıtladı. Bakan Fidan, “Sayın Putin, Türkiye’yi yakın gelecekte ziyaret edecekler. Bu tabi Türkiye ile Rusya arasında devam eden düzenli diyalog ve görüşmelerin bir başka tezahürü esas itibariyle. Türkiye ile Rusya arasında biliyorsunuz hem birçok alanda işbirliği var, başta enerji olmak üzere. Diğer taraftan sorunlu alanlara ilişkin görüşmelerin gerçekleşmesi gerekiyor, başta Suriye olmak üzere, Kafkaslar olmak üzere, Ortadoğu olmak üzere. Buralardaki pozisyonlarımızı sürekli gözden geçirmemiz gerekiyor gerek sorunlara çözüm bulmak için gerek çatışmaların yayılmasını önlemek için. Bu açıdan bakıldığında yani Rusya ile olan düzenli diyaloğumuzun devam etmesine büyük önem veriyoruz. Gerek bizim düzeyimizde gerek Cumhurbaşkanları düzeyinde devam eden bir diyalog süreci var. Bunun bir yansıması olarak Sayın Putin Türkiye’yi ziyaret edecek. Tabi bu ziyaret esnasında hem ikili ilişkiler hem bölgesel konular Ukrayna da dahil olmak üzere konuşulacaktır.” dedi.
Henüz resmen ilan edilmemiş olmasına karşın Putin’in ziyaretine ilişkin hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de ABD’den değerlendirme yapılmış olması Batı’nın ilgisini somutlayan bir durum.BM Sözcüsü Stephane Dujarric, hafta başında düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, Putin’in Türkiye ziyaretini yakından takip edeceklerini kaydetti.Dujarric, tahıl koridorunun yeniden canlandırılmasına ilişkin bir soru üzerine ise BM’nin Türkiye-Rusya görüşmelerine dahil olmadığını anımsattı.
2022 Temmuz’unda oluşturulan Karadeniz Tahıl Girişimi, Türkiye ve BM’nin Rusya ve Ukrayna ile ayrı ayrı imzaladığı mutabakat muhtıraları ile yaşama geçmişti. Rusya, kendi tahıl ürünleri ve gübresini satamadığı gerekçesiyle Temmuz 2023’te girişimi askıya aldığını açıklamıştı.

ABD’DEN ‘ANLAMLI ROL’ VURGUSU

Putin’in ziyaretini yakından izleyecek bir başka başkent ise Washington olacak. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 5 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında, Putin’in Türkiye ziyareti ile ilgili bir soruya da yanıt verdi.“Eğer herhangi bir ülke Rusya’nın bazı kötü niyetli davranışlarından vazgeçme konusunda anlamlı bir rol oynayabilecekse bunu kesinlikle memnuniyetle karşılarız,” değerlendirmesini yapan Patel, Karadeniz tahıl koridoru girişimini anımsattı.Sözcü Yardımcısı, “Ukrayna tahılının gitmesi gereken yere ulaşmasının ve bu alanda güvenilir bir ilerleme kaydedilmesinin kritik önemini hissetmeye devam ediyoruz. Bu kesinlikle hoş karşılanacak bir şey” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.