Ramazan’da böbrek sağlığınızı korumak için öneriler

Medicana Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, Ramazan ayında böbrek taşlarının oluşma riskini artıran faktörlere ve korunma yollarına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Ramazan’da böbrek sağlığınızı korumak için öneriler
Yayınlama: 08.03.2024 10:45:04
A+
A-

Uzman Dr. Canver, Ramazan ayındaki uzun açlık ve susuzluk sürelerinin böbrek sağlığını tehdit etme riskinin her zaman olduğunu söyledi. Özellikle yaşlı, kalp ve damar hastaları, diyabet hastaları ve böbrek hastalarının daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Sıcak yaz aylarına denk gelen Ramazan’da bu riskin daha da arttığını vurguladı.

Bol su tüketimi ve dengeli beslenme

Uz. Dr. Canver, iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketilmesi ve yeterli beslenmenin böbrekleri korumak için çok önemli olduğunu söyledi. Sahurda idrar söktürücü yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini, ayrıca sıcak saatlerde ağır işlerden ve tuz tüketiminden kaçınılması gerektiğini de vurguladı. Yetersiz su tüketiminin böbrek fonksiyonlarını bozabileceğini de sözlerine ekledi.

Kronik böbrek hastaları ve böbrek nakli olanlar

Uz. Dr. Canver, kronik böbrek hastalığı olan ve böbrek nakli olan hastaların oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini söyledi. Bu hastaların hekimlerinin tavsiyesine göre ve kontrollerin yapılması kaydıyla hareket etmesi gerektiğini de belirtti.

Susuzluk ve idrar miktarının azalmasının böbrek taşı oluşumunu tetiklediğini belirten Uz. Dr. Canver, böbrek taşı hastalarının günlük 2 litreden fazla su tüketmesi gerektiğini söyledi. Bu hastaların hekimlerinin tavsiyesine göre oruç tutması gerektiğini de vurguladı.

Uzman Tavsiyeleri

Uz. Dr. Canver, Ramazan ayında böbrek sağlığınızı korumak için şu tavsiyelerde bulundu:

  • İftar ve sahur arasında bol su ve sıvı tüketin.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenin.
  • Sıcak saatlerde ağır işlerden ve tuz tüketiminden kaçının.
  • Kronik böbrek hastalığı veya böbrek nakli olanlar oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışın.
  • Böbrek taşı hastaları hekimlerinin tavsiyesine göre oruç tutsun.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.