Türkiye için deprem makalesi yazıldı!

Türkiye için deprem makalesi yazıldı!
Yayınlama: 08.03.2024 10:31:58
A+
A-

Yurtdışında yaşayan 5 Türk bilim insanı, Kahramanmaraş depremlerinin ardından kafa kafaya vererek makale yayınladı. 5 ana başlıkta önerilere yer veren bu makalenin yazarlarından Dr. Emre Havazlı, bu 5 maddeyi açıkladı.

Kimi NASA’dan kimiyse Kaliforniya’dan 5 Türk bilim insanı, Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından önlem için kafa kafaya verdi. “Depreme dayanıklı bir Türkiye ancak deprem kültürü ile mümkün” başlıklı makaleyi yazdı. O makaledeyse 5 maddeden oluşan öneriler vardı. NASA Sinyal Analiz Mühendisi Dr. Emre Havazlı, Türkiye’nin büyük depremler karşısında savunmasız durumda olduğunu belirterek, “Hem deprem bilimi hem de bina yönetmeliklerindeki önemli gelişmelere rağmen Şubat 2023’te yaşadığımız Kahramanmaraş depremleri, ülkemizin büyük depremlere karşı halen savunmasız durumda olduğunu hepimize gösterdi” ifadelerini kullandı.

Depreme dayanıklı Türkiye için makale yazıldı: 5 kritik öneri

“YER BİLİMLERİ MÜFREDATA EKLENMELİ”

Dr. Emre Havazlı, “Tıpkı temel bilimler gibi yer bilimlerini de ilköğretimden itibaren müfredata eklemeliyiz. Bu yeni müfredat ile hem yeni nesillerin deprem konusunda erken yaştan itibaren bilinçlenmesini sağlamış hem de geleceğin bilim insanlarına, yer bilimlerinin ülkemiz için önemini anlatmış oluruz. Yerel deprem merkezleri kurmalıyız. AFAD’a entegre olarak çalışabilecek bu yerel merkezler, bulundukları bölgenin deprem izleme, bölgeye yönelik araştırma ve halkla iletişim konularında öncüsü olmalıdır” vurgusu yaptı.

“DEPREM SENARYOLARI OLUŞTURULMALI”

Bilim insanları özellikle deprem konusunda doğru iletişimin altını çiziyor. Zira iletişim yanlış olursa korku ve paniğe yol açabilir. Buna deprem uzmanlarının söylemleri de dahil. Dr. Emre Havazlı, “Bir sonraki deprem için bugünden hazırlanmaya başlamalıyız. Özellikle İstanbul gibi yüksek riskli bölgelerden başlayarak Türkiye genelinde deprem öncesi, deprem esnası ve deprem sonrasında yapılacakların değerlendirildiği senaryolar oluşturmalıyız” dedi.

Depreme dayanıklı Türkiye için makale yazıldı: 5 kritik öneri

“DEPREM BİLİNCİ ÖNEMLİ”

Deprem senaryolarının her yıl değiştirilmesi ve güncel tutulması da önemli. Dr. Emre Havazlı, “Ülkemizde köklü bir deprem kültürünün oluşmasını ve deprem bilincinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamalıyız. Bunun için ilk adım olarak Kahramanmaraş depremlerinde kaybettiklerimizin anısına ve depremzedelere ithaf edilecek dünyada birçok örneği bulunan bir deprem müzesi inşa etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.