Yeni asgari ücret rakamına ilk değerlendirme!

Yeni asgari ücret rakamına ilk değerlendirme!
Yayınlama: 20.06.2023 16:36:29
A+
A-

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Abdülkadir Develi, açıklanan yeni asgari ücret rakamına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede 5 aylık enflasyonun 2 kat üzerinde bir zam yapıldığını söyledi.

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret açıklaması bugün yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün saat 11.00’da yapılan 3. toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti açıkladı.

11 BİN 402 TL

Bakan Işıkhan, 1 Temmuz’dan itibaren uygulanacak yeni asgari ücret tutarının brüt  13 bin 414 TL net ise 11 bin 402 TL olduğunu duyurdu. Yeni asgari ücret rakamlarına ilişkin ekonomistlerin ne yorum yapacağı merak edilirken ilk değerlendirme Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Abdülkadir Develi’den geldi. Ülke Tv yayınında konuşan Develi, bu rakamın beklenen bir rakam olduğunu ve uzlaşı ile alınan bir karar olması nedeniyle değerli olduğunu söyledi.

5 AYLIK ENFLASYONUN İKİ KAT ÜZERİNDE ZAM

Prof. Dr. Abdülkadir Develi, son 5 aydaki enflasyon rakamının yüzde 15.26 ancak yapılan zammın yüzde 34’lük bir zam olduğuna dikkat çekerek “Reel gelir artışını kapsayan bir düzenleme olduğunu söyleyebiliriz. Yıllık bazda yüzde 107’lik bir artıştan söz ediyoruz. Beklenen bir rakamdı bu. Ayrıca hızlı karar verildi ve uzlaşı oldu. Bu açıdan güzel bir sembolik öneme sahip bugünkü alınan karar. 11 bin 402 lira reel olarak bir artışı burada ifade edebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade etmiş olduğu gibi, enflasyonun ötesinde refah payını da kapsayacak bir düzenleme olarak bunu yorumlayabiliriz.” dedi.

DOLAR CİNSİNDEN 3,5 KAT FAZLA ARTIŞ

Yapılan asgari ücret artışının refah payını da kapsayan bir düzenleme olduğunu belirten Develi, “Dolar cinsinde 3,5 kattan fazla artış söz konusu. 486 dolar ile tüm zamanların dolar cinsinden en yüksek rakam olduğunu da yine burada söyleyebiliriz. Çok geniş kitleyi ilgilendiren bir düzenleme. 7 milyon çalışanı bizatihi ilgilendiren bir düzenlemeydi bu. Reel olarak asgari ücretteki artışın devam ettiğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan devlet de taşın altına elini koydu. Ve burada işverene verilen destek 400 TL’den, 500 liraya çıktı. Devletin de hakem olarak bulunduğu ve aynı zamanda da düzenleyici noktada da çalışanların da refah düzeyini korumak noktasında bir sosyal politika uygulaması olarak görüldüğü bir düzenlemeyi de biz burada söylemek gerekli olacaktır.” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.