Zelenski’den Almanya’ya çağrı: Para gönderin

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya’dan ilginç bir istekte bulunarak “Mültecilerimize para vermeyi bırakın” dedi. Kiev, Berlin’den, Almanya’ya kaçan Ukraynalılar için harcamak yerine bütçesine fon ayırmasını istedi.

Zelenski’den Almanya’ya çağrı: Para gönderin
Yayınlama: 31.01.2024 16:32:27
A+
A-

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya’dan ilginç bir istekte bulunarak “Mültecilerimize para vermeyi bırakın” dedi. Kiev, Berlin’den, Almanya’ya kaçan Ukraynalılar için harcamak yerine bütçesine fon ayırmasını istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Alman hükümetini kendi topraklarındaki Ukraynalı mültecileri mali olarak destekleme politikasından vazgeçmeye ve bunun yerine parayı Kiev’e aktarmaya çağırdı. Zelenski Alman kamu yayın kuruluşu ARD’ye verdiği mülakatta, böyle bir uygulamanın yardım mekanizmalarını daha şeffaf hale getireceğini savundu.

Zelensky, yönetimi tarafından yayınlanan röportajda, Ukrayna’dan kaçarak Almanya’ya yerleşen insanların şu anda her iki ülkeden de mali yardım aldığını iddia etti. Bu durumun değişmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan, “Almanya’nın Ukrayna bütçesine para vererek Ukraynalıları desteklemesi daha iyi olur” dedi. Kiev’deki hükümetin daha sonra her bir kişinin nerede olduğuna bağlı olarak fonları dağıtacağını da sözlerine ekledi.

Almanya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ne (IfW) göre Berlin 24 Ocak 2022 ile 31 Ekim 2023 tarihleri arasında Ukraynalı mülteciler için yaklaşık 14 milyar Avro (15,19 milyar Dolar) harcadı. IfW’ye göre Almanya, aynı dönemde 15,6 milyar Avro’yu (16,93 milyar Dolar) aşan Polonya’nın ardından Ukraynalı mültecilere en fazla bağış yapan ikinci ülke oldu.

Zelensky’nin çağrısı, Kiev’in Batılı destekçilerinden aldığı nakit desteğinde bir krizle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. Bloomberg’in haberine göre geçtiğimiz ay Ukrayna Başbakanı Denis Shmygal, bütçe üzerindeki “olağanüstü yüksek belirsizliği” görüşmek üzere Batılı bağışçılarla acil bir toplantı talep etti.Kiev’deki maliye bakanlığı, geçen yıl 42 milyar dolardan fazla dış yardım almış olmasına rağmen, 2024 yılı için mali ihtiyaçların 37,3 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi. Maliye Bakanı Sergey Marchenko da Aralık ayında Ukrayna’nın yılın ilk iki ayında bütçe açığı verebileceği uyarısında bulunmuştu.Ukrayna son birkaç aydır, aralarında üst düzey hükümet yetkililerinin de bulunduğu bir dizi yolsuzluk skandalıyla çalkalanıyor. Bu ayın başlarında Ukrayna Savunma Bakanlığı, bir iç denetime atıfta bulunarak askeri yolsuzlukla ilgili 262 milyon dolarlık maliyeti açıkladı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü kısa bir süre önce Yolsuzluk Algılama Endeksi raporunda ülkeyi 180 ülke arasında 104. sıraya yerleştirdi.

Ocak ayı ortasında Alman haftalık Der Spiegel dergisi de Berlin hükümetinin Ukrayna’ya gönderdiği askeri yardımların nereye gittiğinden emin olmadığını yazdı. Gazete, Berlin’in Kiev’e yaptığı büyük çaplı askeri yardımın, Alman politika yapıcıların Kiev’den gelen güvencelere güvenmesi nedeniyle denetimsiz bırakıldığını belirtti.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.