ABD ile İsrail arasında çatlak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e yaptığı 5. ziyaretini gerçekleştirdi.

ABD ile İsrail arasında çatlak
Yayınlama: 08.02.2024 18:20:05
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e yaptığı 5. ziyaretini gerçekleştirdi. Ancak son ziyarette Washington yönetimi ile Netanyahu arasındaki ayrışma ve çatlaklar dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı, İsrail Genelkurmay Başkanı ile özel görüşme talep etti, Netanyahu buna izin vermedi.

İsrail’in Gazze saldırıları devam ederken en büyük müttefiki ABD uzun süredir sivil kayıplar konusunda İsrail’i uyarıyor.

Bu uyarılara kulak asmayan İsrail ile ABD arasındaki çatlak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın önceki gün İsrail’e yaptığı son ziyarette daha da belirginleşti.

Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken daha önce pek çok görüşmede bakanlara eşlik eden İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi ile heyetler içinde görüşmelerde bulunmuştu. Blinken ilk kez kendisi ile bire bir görüşme talep etti.

ABD ile İsrail arasında çatlak

İsrail Başbakanı Netanyahu bu talebi reddetti. Bunun uygun olacağına inanmadığını ve kendisinin de ABD ziyaretlerinde askeri komutanlarla siyasi liderler olmadan görüşmediğini söyledi.

İki ülke arasındaki bir diğer anlaşmazlık konusu da Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir.

ABD yönetimi, İsrail yönetimine Ben-Gvir’in Ramazan ayında Mescid-i Aksa’nın bulunduğu Harem-ül Şerif’te gerilimi tırmandırabileceği konusunda uyardı.

İsrail basınına konuşan ABD’li ve İsrailli bazı yetkililer bu durumun, Washington’un, Kudüs’teki gerilimin tırmandırması ve Gazze’deki çatışmayı büyüterek Ortadoğu’ya sıçratmasından korktuğunu belirtti.

Polisten sorumlu Bakan olarak Ben-Gvir, Mescid-i Aksa çevresindeki emniyet teşkilatında kritik bir role sahip ve hem Washington hem de İsrail Güvenlik Teşkilatı, Ben-Gvir’in polis memurlarının olay yerine girmeleri için bir talimat vermesinden endişe duyuyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.