Başkan adayı Türkoğlu’ndan yerel yönetim vizyonu

İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, Europark Otelde projelerinin tanıtımını yaptı.

Başkan adayı Türkoğlu’ndan yerel yönetim vizyonu
Yayınlama: 06.03.2024 11:06:46
A+
A-

Projelerinin tanıtımını yapmak üzere düzenlenen ‘Yaşanabilir bir Bursa’ temalı lansmanda basın mensuplarıyla bir araya gelen İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, projelerini paylaştı.

Açılış programına İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş, İYİ Parti Osmangazi Belediye Başkan adayları da katıldı.

İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle;

“Yerel Yönetim Vizyonumuz; yeşil, yaşanabilir, katılımcı ve akıllı şehir Bursa’dır. Bursa’mızın maalesef bir anayasası yok. Nedir o? 1/100.000’lik plan. Var mı? Yok! 2040 yılı için yapılmaya çalışılmıştı ancak bir türlü bitirilemedi. Kent dinamiklerinin de görüşünü ve planı da dikkate alarak; Gürsu, Kestel, Mudanya ve Gemlik ilçelerimizi de kapsayacak şekilde 2050 yılı 1/100.000 ölçekli Merkez Çevre Düzeni Planını multidisipliner ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlayıp acilen hayata geçireceğiz.

İMAR VE ÇEVRE EŞGÜDÜMÜ ŞART

Tüm Nazım ve Uygulama İmar Planlarını da yapacağımız, Çevre Düzeni Planına uygun olarak güncelleyeceğiz. Plansız (çarpık) yapılaşmaya artık kesinlikle izin vermeyeceğiz.

KENDİ EVİNİ YAPMAK İSTEYENE ARSA

Mülkiyeti belediyelerde olan ve de Büyükşehir Yasası ile belediyeye devredilen yapılaşmaya uygun arazilerin uygulama imar planlarını yapacağız. Buralarda üretilecek arsaları, evi olmayan ancak kendi evini yapmak isteyen vatandaşlarımıza 5 yıl içinde evini yapmak şartıyla makul fiyatlarla vereceğiz.

AFAKİ BEDELLERE SON

Ruhsat onay aşamasında; imar parsellerinde daha önce terk edilen alanları plan zayiatı oranına tamamlayan yerler için alınan afaki bedelleri ortadan kaldıracağız.

KAVİMLER GÖÇÜ BİTECEK

Şehrimizin 30-40 km batısında TEKNOSAB, DERİ VE TEKSTİL OSB gibi devasa organize sanayi bölgeleri yapılmakta ancak buralarda çalışacak insanların yaşayabileceği yerleşebileceği yeterli konut ve sosyal donatı alanları hala planlanmıyor. Su rezervleri dikkate alınmıyor. 30-40 km. uzaktan buraya her gün “Kavimler Göçü” gibi gidip gelmelerinin nakit ve vakit kaybı olacağı açıktır.

DEPOLAMA VE LOJİSTİK ALANLARI

Yine bu bölgelerde üretilen ürünlerin depolama lojistik alanlarına ihtiyaç duyulacağı da açıktır. İşte bu alanları bütüncül bir yaklaşımla planlamazsanız tıpkı Bursa merkezinde olduğu gibi çarpık yapılaşma tahmin edemeyeceğimiz hızla başlayıp bitecek ve geriye döndürmek de artık imkansız hale gelecektir. Bu nedenle bu bölgeleri şimdiden planlayacağız.

ACİL EYLEM PLANI

Bursa’nın Bir Doğal Afet Acil Eylem Planı yok. Kim diyor? Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meclis’te verdiğimiz soru önergesine cevabında diyor! İlk işimiz Doğal Afetler Acil Eylem Planını yapmak olacak.

YUNUSELİ TOPLANMA MERKEZİ

Yunuseli Havalanının bulunduğu yeri; “Afet Toplanma ve Afet Lojistik Havaalanı” olarak planlayacağız. Mevcut pist 400 m kadar uzatılarak hafif kargo uçaklarının inişine uygun hale getirilecek. Çadır ve konteynır kent oluşturulacak şekilde planlanıp, normal zamanlarda park, yeşil alan, koşu parkurları şeklinde rekreaktif alan olarak düzenlenecek.

TOPLANMA MERKEZİNDE BAĞIMSIZ ALTYAPI

Yaşanması olası afet ve diğer kriz anlarında vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılayabileceği, özel araçlarını park edebileceği ‘Toplanma Merkezleri’ni acilen oluşturacağız. Bu alanlara ana şebekeden bağımsız elektrik, su, gaz, iletişim vb. hatlarını oluşturup bir köşesinde alet, jenaratör, projektör vb. donanım konulacak, depolar inşa edeceğiz.

ÇATI VE TABELA GÜVENLİĞİ

Şehrimizde sık sık yaşanan lodos rüzgarları da dikkate alınarak çatı ve tabela uçmalarının yarattığı tehlikeleri önleyecek çalışmalar yapacağız. Mesnetsiz ve gelişigüzel yapılan çatıların değiştirilmesini, işlevsiz kalan, eskiyen, kötü görüntüye yol açan, şehir estetiğini bozan ve tehlike arz eden tabelaların kaldırılmasını sağlayacağız. Avrupa şehirlerindeki gibi dükkan vitrinlerine camlarına, kapılarına yazılacak bilgilendirme tabelalarını teşvik edecek bunun dışında yapılan tabelaların vergilerini artıracağız.

DİKİNE İMAR FURYASINA SON

Kentsel Dönüşümü “Rantsal Dönüşüm” olarak algılayan mevcut yönetimlerin aksine kentsel dönüşüm uygulamalarını amacına ve ruhuna uygun yapacağız. 2-3 katlı evleri yıkıp çok katlı, dikine imar furyası kentsel dönüşüm değildir, bu çarpık anlayış son bulacak!

RİSKLİ ALANA ACİL MÜDAHALE

Çok riskli alanlarda kalan yapıların dönüşümüne öncelik vereceğiz. Bu alanlardaki dönüşümlere Belediye olarak müdahil olacak, ekonomik ve idari anlamda aktif katkı koyacağız.

KENT SİLÜETİ KORUNACAK

Dünyada her şehrin kendine ait bir dokusu ve silüeti vardır. Bu anlamda Bursa’nın kalabilen güzelliklerine, yeni güzellikler ekleyecek ve ortaya çıkacak yeni kent silüetini ve dokusunu koruyacak, asla da bozmayacağız!

ZEMİN ETÜDÜ GÜVENLİĞİ

Gerek kentin Anayasasının hazırlanmasında, gerekse zorunlu yeni imar planlamalarında; kararlarımızı, arazinin topografik durumuna ve zemin dinamiğine uygun bilimsel kriterler ve raporlamaların ışığında alacağız.

DAR GELİRLİYE KİRA DESTEĞİ

Başka evi olmayan dar gelirli vatandaşlarımıza, kendi evini inşa süresince ilave kira destekleri verecek, mağdur etmeyeceğiz.

OTOPARK UYGULAMASINDA TAVİZ YOK

Ülkemizdeki imar planlamalarının ve kentlerimizin özellikle bitmeyen trafik çilesinin bir numaralı konusudur otoparksızlık. Bu duruma da planlamalardaki “otopark zorunluluğu” yaptırımına bir şekilde göz yumulmuş olunması yol açmıştır. Yeni dönemde uyulması gereken bir numaralı plan gerekliliği; otoparkların, bodrum katlara alınması ve böylelikle sosyal ve yeşil alanların arttırılması olacak.

PLAN BELİRSİZLİĞİNE SON

Şeffaflığı esas alacağız. Bu nedenle dönüşecek yapıların dönüşmüş halindeki mimari projeleri ve görünümleri, dönüşümden önceki ve sonraki toplam inşaat alanları ve  bağımsız bölüm sayıları önceden lanse edilecektir. Değişmesi durumunda, mutlaka hak sahiplerinin onayını alacağız.

GÜVENLİ ALTYAPI

Dönüşüm nedeniyle nüfus artışı öngörülmesi halinde, imar planlarının bütünlüğünün bozulmaması için proje alanlarını genişleteceğiz. Sosyal ve altyapı alanlarının arttırılması için gerekli plan değişikliklerini önceden dikkate alacağız.

KAMU HAKKI KORUNACAK

Plandaki konumları gereği Makul Kar + Maliyet dışında yüksek rant getiren projeler titizlikle incelenecek kamunun ve devlet  hazinesinin hak kaybına uğramasının önüne geçilecek.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.