Başkan Adayı Yalçın : Bu parayla neler yapılır?

Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sedat Yalçın, gerçekleştirmeyi planladığı projelerini anlattı.

Başkan Adayı Yalçın : Bu parayla neler yapılır?
Yayınlama: 04.03.2024 11:13:05
A+
A-

Yeniden Refah Partisi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, seçim çalışmaları kapsamında vizyonunu paylaşacağı beşinci toplantısını gerçekleştirdi.

Almira Otel’de gerçekleştirmeyi planladığı projelerini anlatan Yalçın, beşinci toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Yalçın, kırsal tarım ve kırsal nüfusa dikkat çekerek projelerini şöyle ifade etti:

“ÜRETİCİLERİ SAVUNACAĞIZ”

Tarım ve hayvancılık ile ilgili ithalat yapma mecburiyetimiz var. Yabancı tarımcılardan ürün almamak için bizim üreticilerimizin maaliyetletini daha düşük olacak şekilde yönetmemiz gerekiyor. Bununla ilgili başarılı değiliz.

“BÜYÜKŞEHİRDE KIRSAL NÜFUS”

Büyükşehirlerde kent kırsal nüfus dengesinde; kırsal nüfus yüzde sekiz iken kent nüfusu yüzde doksan ikidir. Kırsalda çok verimli bir tarım yaptıkları için nüfusa ihtiyaç duymuyorlar. Bizim insanları kırsalda nasıl tutabiliriz onun politikasını uygulamamız gerekiyor. Kırsalda altyapı çok önemli. İnternetin olmadığı bir kırsal mahallede hiç bir genci tutamazsın. Bugünün gerçeği bunların hepsini tamamlamamız gerekiyor. Otantik evler, organik gida, yürüyüş rotaları, bisiklet ve doğal ve tarihi ortamlara yönelik özel EKO köyler planlayıp ciddi bir turizm lokasyonu olması lazım.

“KOOPERATİF PLANLARIMIZ VAR”

Kooperatif kültürümüz maalesef başarılı değil. Bu liderlik yapılmamasından dolayı oluyor. Biz bu örgütlenme işini çok önemsiyoruz. Hollanda’nın tarımdaki başarısının altında kooperatifçilik var. Orada kooperatif tüm gerekli olan çalışmaları planlıyor, siz de işi ekiplerle öğrenip takip pazarlamasına kadar ; O ürünün fiyatı en ideal seviyeye geldikten sonra sizin adınıza yönetiyor. Bizde ise böyle bir plan söz konusu değil. Kırsal kültürümüzün de korunması lazım.

“ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ KONUSUNDA MARKA OLACAĞIZ”

Coğrafi işaretli ürünlerin artırılması gerekiyor. Bu ürünler tüm dünyada ilgi görüyor. İhracata yönelik organik tarım planlamamız var. Dağ, körfez ve ova ilçelerimizde büyük kapasiteli organik tarım üretecek yapı kuracağız. O bölgenin yöresine uygun mahalleler kuracağız. Oralarda oturacaklar; organik tarımla ilgili paketleme, kurutma,dondurma gibi bütün tesisler ciddi bir ihracat yeniliği oluşturacak bir sistem kurmak istiyoruz. Bu da tarımın gerektirdiği neyse onları yapmaktır. Bursa organik tarım ürünleri ihracatında marka olmasını arzu ediyoruz.

ÜRÜN PAZARLAMASINA ÇÖZÜM

Bizim insanımız büyük zorluklarla üretim yaparken, satarken hiç bir değeri görünmüyor. Tarımsal ürün pazarlamasında aracı sorununa çözüm getireceğiz. Çiftçinin ürettiği ürünlerin değerinden satısı, lisanslı depoculuk, büyükşehir şirketleri olarak rekabetin saglanması çalışması, tarımsal ihracat merkezi faaliyetlerinde bulunacağız. Büyük bir ihracat potansiyelini devreye alacağız. Tüccarlara rakibiz, hem çiftçimizi mutlu edeceğiz hem de belediyeye ciddi bir ihracat rakamı elde edeceğiz.

KIRSAL KALKINMADA TKDK

Eğer Avrupa’ya ihracat yapacaksınız belli özellikler gerekiyor. İnsan sağlığına aykırı hiç bir şey olmadığını gösteren bir barkod olacak ve tuketiciler de o barkodu uretecekler. Bizim kırsal kalkınmada çok önemli TKDK yardımları var. Bizim aslında Avrupa Birliğine gönderilen projeler var. Ama proje yapamadığımız için yarım kalıyor. Dolayısıyla buraya kadar kırsal kalkınma projemizi anlattım. Büyükşehir belediyesinde kırsal kalkınma kooperatifleri yapacağız. Bu kapsamda çiftlik evleri, sulama sistemleri, ortak makine kullanımı, termal seralar, kooperatif marketleri yapacağız.

TARIM VE HAYVANCILIK PROJELERİ

Bursa’nın göç aldığı doğu illerinde tarım ve hayvancılık projelerimiz var. Bu kapsamda Erzurum Kars Ardahan ve Muş illerinde entegre hayvancılık ve yem üretimini desteklemek istiyoruz. Burada kaliteli ve ucuz et ihtiyacını karşılamak İstiyoruz. Bursa kooperatif marketlerinde temin edeceğiz.

AGROPARK VE TARIM AVM’LER

Kırsal mahallelerde bölgesel ısıtma ve sıcak su projeleri var. O bölgelerde de özel çalışmalar olacak. Agropark ve Tarım AVM’ler kuracağız. Bunu da İznik-Orhangazi, Karacabey -Mustafa Kemal Paşa, İnegöl ve Gürsu’da olacak.

TARIMSAL LOJİSTİK MERKEZİ

Yenişehir havalimanını fresh kargo uygulamasıyla hareketlendirecegiz. Yenişehir de tarımsal lojistik merkezi inşa edeceğiz.

TARIM İŞÇİLERİNE KONAKLAMA MERKEZİ

Geçici tarım işçileri çadırda konaklıyor. Tarım işçilerini de konaklama merkezi inşa edeceğiz. Tüm ilçelerde organik gıda pazarı yapacağız. Büyükşehirlerde ise gıda ve tarım okullarını uygulamaya geçireceğiz. Milli eğitim mevzuatının uygun bulduğu şekilde fiili olarak bu okulları kuracağız. Çünkü köylerde bilinçli tarım uzmanlarına ihtiyaç var. Özellikle ev hanımlarının organik coplerle ilgili kompost üretimini yapmak istiyoruz. Ayrıca boş arazilere buğday ekimi yaparak fırınlara ücretsiz un tedariği yapacağız.

GIDA İSRAFINA ÇÖZÜM

Önemli bir konuda gıda israfı konusundaki farkındalık oluşturmamız gerekiyor. 1.3 milyar ton çöpe gidiyor. Atılan çöpün değeri 214 milyar liradır. Bu parayla neler yapılır? Nilüfer çayı temizlenir, TOKİ binalari dönüştürülür, 50 bin sosyal konut yapılır, Kentsel dönüşüm ile 70 bin konut yapılır.

GENÇ ÇİFTÇİ DESTEĞİ

Tarım yapan gençlerin sosyal güvenlik primlerini ödeyeceğiz. O gencin sosyal güvencesini sağlayacağız. Gençler aslında köylerde iş yapmak istemiyor değil, ama şartlar oluşmadığı için yapamıyorlar. Ayrıca akıllı tarım uygulamaları yapacağız. Bu konuda da çiftçimize destek vermek istiyoruz. Tarım destekleri kapsamında küçük aile işletmeleri, yüksek maaliyet artışları ve proje bazlı destekleri uygulayacağız. Ben köylerimizin çok büyük canlılık yaşayacağına inanıyorum.

KIRSAL YERLEŞİMDE İMAR SINIRI

Büyükşehir yasasıyla meralar, ilçe belediyelerine bakıldı. Meraların yeniden kırsal kesimdeki kooperatiflere tahsisi gerçekleştirilecek. Meralar kanununa göre meralar mülkiyet konusu kabul edilemez. Kırsal yerleşimde imar sınırları güvenliğini sağlayarak, bu tür haksızlıkların önüne geçeceğiz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.