Bircan Bali tekrar yargılanacak

Bircan Bali tekrar yargılanacak
Yayınlama: 26.07.2023 15:32:44
A+
A-

Hadise, özel hayatıyla ilgili kendisine ağır hakaretlerde bulunduğu iddiasıyla şikayetçi olduğu sunucu Bircan Bali’ye beraat kararı verilmesine itiraz etti. İtirazı kabul eden üst mahkeme, Bali’nin yeniden yargılanmasına hükmetti.

Şarkıcı Hadise, “Söylemezsem Olmaz” isimli programda farklı tarihlerde, özel hayatıyla ilgili kendisine ağır hakaretlerde bulunduğu iddiasıyla sunucu Bircan Bali hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Sürecin devamında, Bali hakkında beraat kararı verildi. Hadise’nin, beraat kararına itarızını kabul eden üst mahkeme, Bali’nin yeniden yargılanmasına hükmetti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Hadise’nin kamuoyu tarafından tanınan kişilerden olduğu, kendisine yöneltilen eleştirilere katlanma yükümlülüğünün bulunduğu ancak program sırasında şüphelinin sarf etmiş olduğu sözlerin müştekinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek mahiyette olduğu kaydedildi. “Hakaret” suçunun uzlaşmaya tabi suçlardan olduğu, ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı aktarıldı. Programdaki söylemlerin Hadise’yi küçük düşürecek ve kendisini yanlış tanıtacak nitelikte olduğu belirtilerek, Bircan Bali hakkında “Hakaret” suçundan 3 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis talebiyle dava açıldı.

CEZALANDIRILMASI TALEP EDİLDİ
İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde basit yargılama usulü ile dosya üzerinden yapılan yargılama kapsamında, Hadise’nin avukatı tarafından sunulan dilekçede, sanığın söz konusu programda yorumcu olduğu ve programın dedikodu ve iftira içeriği barındırdığı, gazeteci olmadığı, hayatının hiçbir aşamasında magazin muhabirliği dahi yapmadığı, basın mensubu da olmadığı vurgulanarak basın yoluyla defalarca hakaret ettiği gerekçesiyle cezalandırılması talep edildi.

“HAKARET KASTI YOK”

Sanık Bircan Bali’nin avukatı tarafından mahkemeye sunulan savunma dilekçede, “Sanığın sözlerinde şikayetçiye yönelik olarak hakaret kastı olmayıp, magazin basınında büyük yer alan haberler üzerine yorumlar yapılmıştır. Şikayetçi Hadise, Türkiye’de uzun yıllardır tanınan ses sanatçısı, Unicef Türkiye’nin gönüllü ‘Çocuk Hakları Savunucusu’ olan şarkıcı ve pop stardır. Şikayetçinin ününden dolayı, özel hayatı da magazin basını tarafından yakından takip edilmektedir. Televizyona çıkan kişilerin, topluma örnek olacak, aile yaşantısıyla özellikle çocuklara ve gençlere örnek teşkil etmesi gerektiğinden dolayı buna uygun olarak seçilmesi gerektiği de program esnasında yorumcular tarafından yorumlanmıştır” ifadelerine yer verildi. Dilekçede, “Dava konusu program mahiyeti itibariyle aktüel olayların tartışıldığı programdır. Bu programlar, haber niteliğindeki yayınlardan farklı olarak programı yapanların ve katılan konukların kişisel görüş, yorum ve eleştirilerinden oluşur” ifadeleri kullanıldı.

BERAAT KARARI VERİLDİ

Mahkeme sanık Bircan Bali hakkında, “Hakaret” suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığını ancak suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildiğini açıklamıştı.

Beraat kararına ilişkin gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, kamuya mal olmuş kişilere yönelik eleştirilerin sınırlarının daha geniş olduğu ve diğer insanlara nazaran kendisine yöneltilen ağır eleştirilere daha fazla katlanma yükümlülüğünün bulunduğunu kaydetti.

Gerekçeli kararda, “Şikayetçi Hadise’nin, Türkiye’de uzun yıllardır tanınan ses sanatçısı ve pop star olması sebebi kamuya mal olmuş kişi sınıfına dahil olduğu, şikayetçinin ününden dolayı, özel hayatının da magazin basını tarafından yakından takip edildiği, iddianame de yer alan sanığın sözleri irdelendiğinde magazin basınında yer alan çeşitli haberler üzerine yorumlar yapılmış olduğunun anlaşıldığı, programın niteliği gereği haber niteliğindeki yayınlardan farklı olarak programı yapanların ve katılan konukların kişisel görüş, yorum ve eleştirilerinden oluşan bir program olduğu” belirtildi. Eleştirinin doğasından kaynaklanan sertliğin suç oluşturmadığını belirten mahkeme, Bircan Bali’ye yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildiğini kaydetti.

YARGILAMAYA DEVAM KARARI VERİLDİ

Beraat kararına, ünlü şarkıcı Hadise’nin avukatı itiraz etti. İtirazı kabul eden mahkeme, duruşma açılarak yargılamaya devam edilmesine karar verdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.