Borsada rüzgar tersine dönüyor!

Geçtiğimiz yılın son aylarında sert düşüş gösteren borsada yeni yıl itibarıyla rüzgar tersine döndü. BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 14 getiri sağladı.

Borsada rüzgar tersine dönüyor!
Yayınlama: 29.01.2024 09:46:55
A+
A-

Geçtiğimiz yılın son aylarında sert düşüş gösteren borsada yeni yıl itibarıyla rüzgar tersine döndü. BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 14 getiri sağladı. Endeks cuma günü 8347 puan seviyesine kadar yükselerek 3.5 ayın zirvesini test etti. Borsadaki yükselişin nedenleri neler?

Öte yandan çarşamba günü ABD Merkez Bankası‘nın (Fedfaiz kararı altın ve dolardaki yönü belirleyecek. Son 2 haftada altın fiyatlarındaki düşüş dikkat çekmişti. Peki gram altın için tahminler neler?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Endekste cuma günkü kapanış 8347 puan seviyesiydi. Pazartesi günü de yine bu seviyelerden bir açılış olacaktır. Borsadaki şu anki hareketin başlıca sebebi bilanço döneminin başlıyor olmasıdır. Bankalara yabancı girişlerinin artması, bankacılık sektörünün karlılık anlamında iyi bir yılı geride bırakması söz konusu.

‘REKOR HER AN KIRILABİLİR’

Bu anlama endekste 8500 puan rekorunu her an kırmamız söz konusu olacaktır.

Borsadaki yükselişin birinci nedeni bilanço döneminin y aklaşıyor olması, Merkez Bankası‘nın politika faizini geçtiğimiz hafta yüzde 45’e çıkarması ve faiz artışlarında sona gelinmiş olmasının piyasa üzerindeki baskıyı kaldırmasıdır. Bir diğer neden de yabancıların önce tahvile daha sonra bankacılık sektöründeki önerilerini ‘tut’tan ‘al’a yükseltmeleri ile birlikte bankacılık sektöründeki performans endeksi yukarı taşıdı. Tüm bunlar yeni rekoru beraberinde getirebilir.

8500 puana çok az kaldı. Burada baktığımızda endekste bankacılık sektörü ve buna bağlı olarak holding sektöründeki hisselerde hareketlilik olursa, birkaç günlük ya da bir haftalık periyotta 8500 puan seviyesini görebiliriz.

‘BORSADA İKİ ÖNEMLİ HEDEF’

Önemli olan bu seviyede kalıp kalmayacağıdır. Gelecek olan diğer bilançoların seyri endeksi etkileyecektir. 8500 puan ilk etapta hedef. Daha sonrasında ise daha yukarılarda 8500’ün üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 8700, 8850 diğer hedef noktaları olacaktır. Bunun için de tabi ki biraz daha pozitif haber akışına ihtiyaç duyulacaktır.

ÇARŞAMBA GÜNÜNE DİKKAT: FED’İN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Çarşamba günü gözler Fed’de olacak. Fed’den herhangi bir faiz adımı beklenmiyor. Enflasyonda kalıcı düşüş görülmeden Fed’in faiz indirimi döngüsüne girmeyeceğini biliyoruz. Bir bekle gör mesajının çıkacağı fiyatlamalarda özellikle hisselerde pozitif seyir kendini gösteriyor.

Altın fiyatları bir düşüş kaydediyor, bu çok normal. Fed baskısının kalkması ile ons altında yukarı yönlü hareket görmüştük. Geçtiğimiz hafta ABD 5 yıllık ve 10 yıllık tahvillere yönelmesi ile birlikte ABD’de paranın faize kaydığını gördük. Bu ons altını baskılamaya devam edecektir.

BU SEVİYELERDEN GRAM ALTIN ALINIR MI?

 gram altında ise durum farklı, gram altın hem ons altından hem de dolardan etkilendiği için doların güçlü duruşu gram altında alıcılı seyri korumaya devam edecektir. Gram altın bu seviyelerden alınır mı? Orta vadeli bir portföy varsa ortalama maliyetlerle çeşitli kademelerden düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirebiliriz.”

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.