Bursa’da 112 ambulanslarına hız sınırı cezası

İnegöl-Bursa karayolunda Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) uygulaması, 70 kilometre hız sınırını aşan ambulanslara cezai işlem uyguluyor. Bu durum, hasta yakınlarının tepkisine ve sağlık çalışanlarının endişelerine yol açıyor.

Bursa’da 112 ambulanslarına hız sınırı cezası
Yayınlama: 17.05.2024 13:14:30
A+
A-

İnegöl Huzur Mahallesi ile Kestel arasındaki 17 kilometrelik karayolunda EDS sistemi ile ortalama hız tespiti yapılıyor. Ortalama hız sınırını aşan tüm araçlara cezai işlem uygulanırken, ambulanslar da bu durumdan nasibini alıyor. Hız sınırına uymak zorunda kalan ambulanslar, vakalara geç kalıyor ve bu da hasta yakınlarının tepkisine neden oluyor.

Sağlık ekipleri zamanla yarışıyor

Acil durumlarda saniyelerin bile hayat kurtarıcı olabileceğini belirten sağlık çalışanları, EDS uygulamasının hastaların canını hiçe saydığını savunuyor. Son bir hafta içerisinde onlarca ambulans sürücüsüne hız sınırı cezası kesildi.

Sendika tepki gösterdi

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Erman Açıkgöz, EDS sisteminin ambulanslar için gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor. Açıkgöz, “Acil Sağlık Hizmetleri, vatandaşın sağlığını kurtarmak için ülkemizde kurulmuş bir sistemdir. Vakaya giderken saniyeler ile yarışıldığı bir ortamda ‘hızlı gittin’ diye acil ambulans sürücülerine ceza kesilmesi kabul edilemez. Çünkü sürücülerimiz bir an önce vakasını teslim ederek sırada bekleyen hastalarına, o anda gerçekleşebilecek kalp krizine, trafik kazasına gidebilmek için zamanla yarışmaktadır.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan düzenleme bekleniyor

Açıkgöz, 112 ambulans ekiplerinin ileri sürüş tekniği almış deneyimli sürücüler olduğunu ve bu nedenle acemi sürücülerle aynı hız sınırına tabi tutulmamaları gerektiğini vurguladı. Açıkgöz, Sağlık Bakanlığı’nın EDS sisteminde ambulanslar için özel bir düzenleme yapmasını talep ediyor.

EDS sistemi tartışmaya açık

EDS sisteminin ambulanslar üzerindeki etkisi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sağlık çalışanlarının ve sendikanın tepkileri karşısında yetkililer konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.