Bursa’da umutlandıran görüntü!

Bursa’da umutlandıran görüntü!
Yayınlama: 17.01.2024 15:30:59
A+
A-

Marmara Bölgesinin en büyük gölü olan İznik Gölü son yıllarda kuraklık başta olmak üzere birçok sebebe bağlı olarak hızla çekilmesi ile sık sık gündeme geldi. İznik Gölü’nde geçtiğimiz aylarda başlayan yükselme son zamanlarda meydana gelen sağanak yağışların desteğini de gördü. Gölün Orhangazi sahilinde bulunan iskelenin suya daha fazla gömüldüğü drone görüntülerine yansıdı.

Orhangazi ve İznik sınırları içinde yer alan gerek tarım gerekse turizm ve tarih açısından bölgede çok önemli bir yeri olan İznik Gölü’nde son yıllarda başlayan çekilme 2023 yılı  kasım ayı itibariyle tavan yapmıştı.

Bu çekilmenin en büyük nedeni uzmanlara göre her ne kadar yağış yetersizliği ve buna bağlı olarak buharlaşmanın yüksek olduğu gösterilse de bölge kamuoyu tarafından çekilmenin asıl sebebi fabrikaların bilinçsizce ve yüksek miktarda suyu çekmesi olarak nitelendiriliyor.

Kıyıdan 200 Metre Çekilmişti

İznik gölünde ki hızlı çekilme geçtiğimiz aylarda korkutucu boyutlara ulaşmış, özellikle Orhangazi sınırlarından eksilmenin açık bir şekilde takip edildiği bazı bölgelerde çekilmenin boyutu 200 metreyi bulurken, gölün Orhangazi sahilinde bulunan iskele geçtiğimiz Kasım ayında tamamen karada kalmıştı.

Kar yağışı olmamasına rağmen sağanak yağışlar umut oldu

Çekilmesi ile zaman zaman ülke gündemine bile düşen İznik Gölü’nün 3 ay içinde Bursa genelinde etkili olan sağanak yağışlar sonrası, gölü besleyen derelerden gelen yoğun suların desteği ile yaklaşık 5 ile 10 metre kadar yükseldiği görülmüştü. İznik gölünde ki yükselme Ocak ayı itibariyle de devam etti.

Tedbirler Acilen Alınmalı

Her ne kadar İznik Gölü’nde yaşanan çekilmenin en büyük sebebi kuraklığa bağlı buharlaşma ve yağış yetersizliği olarak görülse de, İznik Gölü’nün çevresinde yapılan vahşi sulama ile kamuoyunda sık sık dillendirilen fabrikaların gölden su çekmesi yine çekilmeye büyük ölçüde katkıda bulunduğu tartışmaları sürüyor. Uzmanlara göre ise İznik Gölü’nde yaşanan çekilmenin önümüzdeki zamanlarda daha da artması öngörülürken, yetkililerin çekilmeye sebep olan tüm sebepler konusunda çalışmalar yapması gerektiği bildirildi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.