Elon Musk tarih verdi…

Elon Musk, Paris’te katıldığı bir etkinlikte, beyin çipi start-up’ı Neuralink’in bu yıl ‘ilk vakaya’ yerleştirileceğini belirtti. Şirket geçen ay beyin çiplerinin insanlar üzerinde test edilmesine olanak sağlayan FDA onayını almıştı.

Elon Musk tarih verdi…
Yayınlama: 21.06.2023 21:13:14
A+
A-

Milyarder girişimci Elon Musk Cuma günü Fransa’da yaptığı açıklamada, beyin çipi girişimi Neuralink’in bu yıl ilk insan denemesine başlamasını beklediğini söyledi.

Paris’teki VivaTech etkinliğinde konuşan kurucu ortak Musk, Neuralink’in bir web yayını sırasında tetraplejik veya paraplejik bir hastayı implante etmeyi planladığını söyledi.

Aynı zamanda elektrikli otomobil üreticisi Tesla, sosyal medya platformu Twitter ve SpaceX roket fırlatma şirketinin CEO’su olan Musk, şirketinin kaç hastaya ne kadar süreyle implant takacağını belirtmese de “ilk vaka bu yılın sonlarına doğru olacak gibi görünüyor” dedi.

 

MUSK’IN PROJESİ İNSAN ÜZERİNDE DENENMESİ İÇİN FDA ONAYI ALMIŞTI

Geçtiğimiz ay Neuralink, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) ilk insan-içi klinik denemesi için izin aldığını açıkladı; bu, hayvan deneylerini ele alma konusunda ABD soruşturmalarıyla karşı karşıya olan girişim için kritik bir kilometre taşı.

FDA daha önce yaptığı bir açıklamada Neuralink’in beyin implantı ve cerrahi robotunu denemelerde kullanmasına izin verdiğini kabul etmiş ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetmişti.

Uzmanlar daha önce Neuralink’in cihazının insanlarda güvenli olduğunu kanıtlayabilmesi halinde, yeni kurulan şirketin ticari kullanım iznini almasının yine de birkaç yıl, potansiyel olarak on yıldan fazla süreceğini söylemişti. Şirket, cihazlarını halihazırda insanlara yerleştirmiş olan diğer nöroteknoloji şirketleriyle de rekabet ediyor.

Elon Musk tarih verdi... İlk defa bir insan üzerinde deneyecekler!

İLK BAŞVURULAR GÜVENLİK ENDİŞESİ NEDENİYLE REDDEDİLDİ

Ancak Musk daha önce de Neuralink hakkında kamuoyuna yaptığı açıklamalarda zaman çizelgelerini kaçırmıştı. Musk, 2019’dan bu yana en az dört kez Neuralink’in yakında insan denemelerine başlayacağını öngörmüştü.

2016’da kurulan şirket ilk olarak 2022’nin başlarında FDA’dan izin istedi ve kurum düzinelerce güvenlik endişesini gerekçe göstererek başvuruyu reddetti. Sorunlardan bazıları cihazın lityum pili, implantın kablolarının beyin içinde yer değiştirme olasılığı ve beyin dokusuna zarar vermeden cihazı güvenli bir şekilde çıkarmanın zorluğuyla ilgiliydi.

Neuralink ayrıca hayvan deneyleriyle ilgili raporların ardından federal incelemeyle karşı karşıya.

ÇİPLERİN YANLIŞ TAKILDIĞI HAYVANLARI ÖLDÜRDÜ

Geçen yıl Neuralink çalışanları şirketin maymunlar, domuzlar ve koyunlar üzerindeki ameliyatları aceleye getirdiğini ve beceremediğini, Musk’ın FDA onayı almak için personele baskı yapması nedeniyle gereğinden fazla hayvanın ölümüne neden olduğunu söyledi.

Kaynaklar, hayvan deneylerinin şirketin insan deneyleri için yaptığı başvuruyu desteklemeyi amaçlayan veriler ürettiğini söyledi.

2021’deki bir vakada, şirket 60 domuzdan 25’ine yanlış boyutta cihazlar yerleştirdi. Tüm domuzlar daha sonra öldürüldü. Çalışanların söylediğine göre daha fazla hazırlıkla kolayca önlenebilecek bir hataydı bu.

 

NEURALİNK ŞİRKETİNİN DEĞERİ GİDEREK YÜKSELİYOR

Bu arada şirketin değerlemesi son aylarda yükseldi. Raporlara göre, iki yıl önce özel bir bağış toplama turunda 2 milyar dolara yakın bir değer biçilen start-up, bu ay özel olarak gerçekleştirilen hisse senedi alım satımlarına göre yaklaşık 5 milyar dolar değerinde.

Potansiyel mali çatışmalar nedeniyle federal incelemeye alınan şirketin hayvan yönetim kurulunda yer alan Neuralink çalışanları, implantın hızlı gelişiminden fayda sağladı. İkincil işlemlere göre, bazı çalışanların sahip olduğu Neuralink hisseleri sadece iki yıl içinde yaklaşık %150 değer kazandı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.