Esad: Türkiye’nin inatçı tavrından rahatsızız

Esad: Türkiye’nin inatçı tavrından rahatsızız
Yayınlama: 26.07.2023 11:28:07
A+
A-

Suriye lideri Esad, Rus diplomat Lavrentyev’le yaptığı görüşmede, Türkiye’nin Suriye’den asker çekmeme konusundaki “inatçı tavrından” rahatsız olduklarını söyledi.

Ankara-Şam arasında normalleşme çabaları gündemdeki yerini koruyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Mayıs ayında, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriyeli mevkidaşı Faysal el-Mikdad, 11 yıl sonra iki ülke arasındaki en üst düzey teması kurmuştu.

İki ülke her ne kadar ilişkileri normalleştirmek istese de sunulan şartlar Ankara-Şam için iki zıt kutup gibi. Suriye, Türk askerinin ülkeden tamamen çekilmesini ön talep olarak masaya koyarken, Türkiye de bunun terörle mücadeleye ağır darbe vuracağına inandığı için pozisyonundan geri adım atmıyor.

KÖRFEZ TURU ÖNCESİ SURİYE MESAJI

Müzakereler tıkanma noktasındayken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turuna çıkmadan önce Suriye ve Esad’la alakalı değerlendirmelerde bulunmuştu.

Erdoğan, “Suriye’yle kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Esed’le de görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Onların bize yaklaşım tarzı önemli. Suriye’de Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Sınırlarımızda teröristler varken biz nasıl çıkarız? Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Onun için de adil yaklaşım arıyoruz. Bu adil yaklaşım olduktan sonra mesele yok, bunların hepsini aşarız.” demişti.

Esad daha önce de Türk askeri Suriye’den tamamen çekilmeden Erdoğan’la masaya oturmayacağını söylemiş, Suriyeli yetkililerden de benzer açıklamalar gelmişti.

ESAD’DAN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMELERİ

Suriye ise, Türkiye konusunda şartlı tavrını sürdürüyor. Son olarak Ankara-Şam hattında arabuluculuk yapan Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Esad ile bir araya geldi ve Türkiye’yle ilişkileri masaya yatırdı.

Suriyeli mültecilerin ülkeye dönüşünün de ele alındığı görüşmede Esad, Türkiye’nin Suriye’den asker çekmeme konusundaki “inatçı tavrından” rahatsız olduklarını Rusya tarafına iletti.

Sözcü Gazetesi’nin SANA’dan aktardığına göre Esad, Türk askeri Suriye topraklarından çekilmeden Türkiye ile normalleşmeye kapalı olduklarını bir kez daha dile getirdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.