İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail’den Mısır’a Filistin tehdidi

Hamas’ın harekatı sonrası İsrail’in başlattığı hava saldırıları devam ediyor. Batı dünyası Tel Aviv’in katliamlarına göz yumarken, Filistinliler saldırıların gölgesinde hayatta kalmaya çalışıyor. İşte bölgede gün içinde yaşanan gelişmeler.

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail’den Mısır’a Filistin tehdidi
Yayınlama: 10.10.2023 18:49:12
A+
A-

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı Operasyonu”nun ardından İsrail Başbakanı Netanyahu, “Savaştayız.” açıklamasını yaptı. İsrail, Hamas’a savaş ilan ederken, Gazze’ye hava saldırıları başlattı. İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 830 Filistinli vefat ederken, Hamas’ın saldırılarında ise 1000 İsrailli öldü. Tel Aviv yönetimi, Hamas’ın sızdığı ve ele geçirdiği 8 noktayı da geri alamadı.

İsrail’le Hamas arasındaki savaşta bugün yaşananlar saat saat şu şekilde:

17.40 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 830 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 250 kişinin de yaralandığını duyurdu.

17.20 İsrail Gazze’yi yeniden denizden vurmaya başladı.

16.02: İsrail basınına göre Gazze’den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1000’i geçti.

15.23: Suudi Arabistan, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde yaşanan son gelişmeleri görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının acilen toplanması çağrısında bulundu.

15.07: BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail ve Gazze’deki son şiddet olaylarında savaş suçlarının işlenmiş olabileceğine dair açık kanıtların bulunduğunu belirtti.

İSRAİL’DEN MISIR’A GAZZE TEHDİDİ

14.15: İsrail Kanal 12 televizyonu, Tel Aviv yönetiminin Mısır’ı, Gazze’ye yardım etmemesi konusunda uyardığını ve “Eğer Gazze’ye malzeme getirirseniz TIR’larınızı bombalarız.” dediğini açıkladı. İsrail dün, Gazze’yi tam ablukaya alarak elektrikle suyu kesmiş ve yardım girişlerini de yasaklamıştı. Gazze’nin tek kara çıkışı ise Mısır sınırındaki Refah Kapısı. İsrail şimdi de o bölgeden getirilecek yardımlar için tehdit etti. Tehdidin ardından yardım TIR’ları geri döndü.

 

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail'den Mısır'a Filistin tehdidi

HAMAS LİDERİNDEN AÇIKLAMA

13.25: Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, tüm Filistinlileri savaşa katılmaya çağırdı. Haniye yaptığı açıklamada, “İsrail’in Gazze’deki halkımıza karşı uyguladığı yıkım ve vahşet, Kassam Tugayları ve direniş gruplarının operasyonlarının yarattığı yankının sonucu. Düşman işlediği suçların ve terörizmin bedelini ağır ödeyecek. Tüm Filistinliler bu savaşa katılmalı.” dedi. Haniye ayrıca, savaş bitmeden esir değişimi olmayacağını, tutuklu takası yoluyla rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk teklif eden ülkeleri aldıkları bu karardan haberdar ettiklerini söyledi.

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail'den Mısır'a Filistin tehdidi

12.49: İsrail saldırılarında abluka altındaki Gazze’de ölenlerin sayısı 770’e yükseldi.

HAMANEY’DEN İSRAİL’İ KIZDIRACAK AÇIKLAMA

11.25: İran’ın dini lideri Hamaney, bugün yaptığı açıklamada, “İsrail’e saldırıyı planlayan Filistinlilerin ellerini öpüyoruz. Hamas’ın saldırısı ile İran arasında bağlantı kurmak bir hata. Filistin’i destekliyor ve onlarla gurur duyuyoruz. İsrail, onarılması imkansız bir askeri ve istihbari yenilgi aldı.” ifadelerini kullandı.

İKİ ÇİN VATANDAŞI ÖLDÜ

10.49: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Hamas’ın saldırıları sonucunda Sderot’ta çalışan iki Çin vatandaşının öldürüldüğü yönündeki iddiayı doğruladıklarını açıkladı.

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail'den Mısır'a Filistin tehdidi

1500 CESET BULUNDU

10.37: İsrail ordusu, Gazze-İsrail sınırında 1500 Hamaslının cesedinin bulunduğunu açıkladı. Ordu Sözcüsü Richard Hecht, “İsrail’de, Gazze Şeridi civarında yaklaşık 1.500 Hamas militanının cesedi bulundu.” diyerek, güvenlik güçlerinin Gazze sınırı üzerinde yeniden kontrol sağladığını belirtti.

YIKILAN CAMİ SAYISI 7’YE ÇIKTI

09.45: İsrail savaş uçakları, Gazze’nin orta kesimlerindeki er-Rummal mahallesinde bulunan El Abbas Camisine çok sayıda roketle saldırı düzenledi. Son saldırıda tahrip olan El-Abbas Camisi ile İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarıyla yıktığı cami sayısı 7’ye çıktı. İsrail daha önce de Gazze’deki Es-Susi, El-Yermuk, El-Emin Muhammed, Ahmed Yasin, Muhammed el-Habib ve El-Garbi camilerini vurmuştu.

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail'den Mısır'a Filistin tehdidi

08.53: İsrail ordusu çatışmaların başladığı ilk günden beri 123 askerin öldüğünü açıkladı.

GAZZE DENİZDEN DE VURULDU

08.15: İsrail donanmasına ait hücum botlarının, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi’nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu öğrenildi. Öte yandan İsrail ordusu, bu gece de Gazze’de 200’den fazla noktayı hedef aldığı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada, saldırıda savaş uçaklarının da kullanıldığı bilgisine yer verdi.

İSRAİL: GAZZE DUVARINDA KONTROL BİZDE

07.42: İsrail, Gazze’yi ayıran duvar boyunca kontrolü sağladığını duyurdu. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, Hamas savaşçılarından bazılarının hala İsrail kontrolündeki bölgelerde olma olasılığını göz ardı etmediğini söyledi.

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail'den Mısır'a Filistin tehdidi

FİLİSTİN: 704 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

07.16: Filistin Sağlık Bakanı, İsrail’in hava saldırılarında ölenlerin sayısının 704’e yükseldiğini açıkladı. Saldırılar sonucunda yaklaşık 4 bin Filistinli de yaralandı. İsrail’in sürekli hava saldırıları nedeniyle Gazze’de halihazırda 137 binden fazla insan yerinden edildi.

AL AKSA ŞEHİTLERİ: BATI ŞERİA’DA SAVAŞIYORUZ

06.10: Filistin El Aksa Şehitleri Tugayları, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçleriyle savaştığını söyledi. Filistinli silahlı grup, Telegram uygulamasındaki bir dizi mesajda, “savaşçılarının Nablus’taki İsrail güçlerinin yanı sıra Cenin’deki İsrail araçlarını da doğrudan hedef aldığını” söyledi.

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail'den Mısır'a Filistin tehdidi

SÜRGÜNDEKİ HAMAS YETKİLİSİNDEN İSRAİL’E UYARI

05.21: Hamas’ın sürgündeki liderlerinden Ali Barakeh, İsrail’in Gazze’yi bombalaması ve Hamas yönetimindeki bölgeyi tamamen ablukaya alacağını belirtmesi üzerine Beyrut’taki ofisinde Associated Press’e konuştu. Hamas yetkilisi, az sayıda kişinin İsrail’e yönelik geniş kapsamlı saldırıdan haberdar olduğunu söyledi. İran’ın operasyonda dahili olmadığını vurgulayan Barakeh, İran ve Lübnan Hizbullah’ı gibi müttefiklerin “Gazze’nin bir imha savaşına maruz kalması durumunda savaşa katılacağını” söyledi.

İsrail-Hamas savaşında son dakika: İsrail'den Mısır'a Filistin tehdidi

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.