Kritik görüşmeler: MİT’ten Bağdat’a, KYB’den Ankara’ya flaş ziyaretler!

Kritik görüşmeler: MİT’ten Bağdat’a, KYB’den Ankara’ya flaş ziyaretler!
Yayınlama: 12.04.2023 15:10:49
A+
A-

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkan Yardımcısı, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci’yi Bağdat’ta ziyaret etti. Öte yandan IKBY’nin KYB’li Başbakan Yardımcısı Talabani de MİT Başkanı Hakan Fidan ile Ankara’da bir araya geldi.

Kritik görüşmeler: MİT'ten Bağdat'a, KYB'den Ankara'ya flaş ziyaretler

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, MİT Başkan Yardımcısı ve beraberindeki heyet, Bağdat’a geldi.

Açıklamaya göre görüşmede, bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin gelişmelerin yanı sıra iki ülkenin güvenliğine ilişkin konuların gözden geçirildiği, iki ülke arasındaki güvenlik sorunlarının çözümü ve sınır kontrolüne yönelik yol haritasının ele alındığı ifade edildi.

MİT Başkan Yardımcısı’nın, Irak Başbakanı Muhammed el-Sudani’nin mart ayındaki Türkiye ziyaretinin önemli ve olumlu olduğunu vurguladığı ve ülkesinin Irak’la çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirme arzusunu dile getirdiği kaydedildi.

MİT Başkan Yardımcısı’nın Bağdat ziyareti, Türkiye’nin nisan ayı başında Süleymaniye hava sahasını kapatması ardından geldi.

Kubat Talabani (solda) ile Kasım el-Araci (sağda)

IRAK’LI YETKİLİ KYB’Lİ YETKİLİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci, aynı gün Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Kubat Talabani ile de Bağdat’ta bir araya geldi.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, ikili görüşmede küresel zorluklarla mücadelede dayanışmanın önemi vurgulanarak siyaset ve güvenlik konuları tüm yönleriyle tartışıldı.

Irak’taki birliğin korunmasının önemine de vurgu yapan taraflar, sınırların kontrol altına alınması ve bu konuda ortak çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

TALABANİ, ANKARA’DA FİDAN’LA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) KYB’li Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani’nin, MİT Başkanı Hakan Fidan ile Ankara’da bir araya geldiği belirtildi.

Rudaw’ın aktardığına göre, Süleymaniye’deki gelişmelerin ardından Talabani ve beraberindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) heyeti Ankara’da Fidan ile görüştü.

Söz konusu gelişmeyi yorumlayan bölge uzmanı Can Acun, “Türkiye’nin angajman kurallarını değiştirmesinin ardından panikleyen KYB liderleri soluğu Türkiye’de alıyor. PKK/YPG ile oyun kurma çabasının bedeli olacağını yazmıştım. Şimdi fatura ödeme zamanı” dedi.

IKBY Başbakanı Barzani: PKK'lıları taşıyan helikopteri KYB'li grup satın aldı

HELİKOPTER KAZASI KİRLİ İLİŞKİLERİ ORTAYA DÖKTÜ

Duhok’ta içinde PKK/YPG mensuplarının bulunduğu helikopter, geçtiğimiz haftalarda düşmüş ve teröristlerin tamamı ölmüştü.

PKK terör örgütüne helikopterin nasıl ve kimler tarafından ulaştırıldığı anlaşılmaya çalışılırken, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, helikopterin KYB içindeki bir grup tarafından satın alındığını söylemişti. Barzani, helikopterin PKK/YPG’ye nasıl ulaştığını ise bilmediklerini dile getirmişti. Bazıları da helikopterin PKK’ya ulaşmasında ABD’nin öncülük ettiğini ifade etmişti.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye harekete geçmiş ve angajmanını değiştirerek bölgeye hava sahasını kapatmıştı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.