Mehmet Şimşek’ten enflasyon ve büyüme açıklaması!

Mehmet Şimşek’ten enflasyon ve büyüme açıklaması!
Yayınlama: 31.01.2024 19:12:15
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstabul Ticaret Odası ocak ayı olağan toplantısında konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten enflasyon ve büyüme açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, diğer ülkelerin faiz artışlarına dikkat çekerek “Tekerleği yeniden keşfetme çabamız yok. Fed, AB, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz” dedi. Erdoğan bir yıl önce “Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Benim alanım ekonomi, neticesi de ortada” demişti.

Şimşek, dezenflasyon programının siyasi sahipliği olan bir program olduğunu belirterek, “Bu program geçici bir heves değildir” dedi.

Şimşek ayrıca enflasyonu indirmek için tekerleği yeniden keşfetme çabaları olmadığını belirterek “Uluslararası normlar neyse odur. Fed, AB, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz” diyerek parasal sıkılaşma ve faiz artışı sürecine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bundan tam bir yıl önce, 1 Şubat 2023 “Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir. Benim alanım ekonomi, neticesi de ortada” diyerek faiz artışının enflasyona sebep olduğu iddia etmiş ve düşük faiz politikasını savunmuştu.

Erdoğan ekonomistlerden “faiz sebep, enflasyon neticedir” tezine gelen eleştirilere o dönem “Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada. Nas ortada olduğuna göre sana, bana ne oluyor?” diye cevaplamıştı

Eleştirilerin devam etmesi üzerine Erdoğan bir kez daha dini referanslar vererek şöyle demişti:

Neymiş efendim? Faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Elhamdülillah biz doğru yoldayız. Çünkü faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar hükmü bize öyle sıradan gelen bir hüküm değil.”

Bu süreçte Türk lirası sert değer kaybederken enflasyon ise yüzde 80’in üzerine çıkarak AK Parti döneminin zirvesine ulaşmıştı. Seçimden sonra ise TCMB Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek öncülüğünde yeni ekonomi programına geçilerek parasal sıkılaşma ve faiz artışı sürecine geri dönülmüştü.

ŞİMŞEK’TEN FİYAT İSTİKRARI VURGUSU

Şimşek’in konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle;

Fiyat istikrarı sağlanamazsa rekabetçi bir sanayi olamaz. Ekonomi programımızın ana hedefi fiyat istikrarıdır.

Türkiye’de enflasyonun yer çekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum, düşecektir. Bu program, sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır. Bu program, siyasi sahipliği olan bir programdır. Bu program geçici bir heves değildir.

Daha adil bir gelir dağılımı için de fiyat istikrarı olmazsa olmazdır.

Tekerleği yeniden keşfetme çabamız yok. Uluslararası normlar neyse odur. Fed, AB, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz. Parasal sıkılaşma ile.

Önümüzdeki dönemde dezenflasyonu desteklemek için bütçe açığını sınırlamaya devam edeceğiz. Aralıktaki bütçe açığı deprem kaynaklı ve geçicidir.

Kripto düzenlemesini yakın zamanda Meclise gönderiyoruz.

Verginin tabanını genişleteceğiz. Verginin hakkıyla alınmadı alanlarda çaba göstereceğiz.

Aylık bazda sonuçları almaya başladık. İlk yıl geçiş dönemidir. Şu anda geçiş dönemindeyiz. Ülkenin risk primi düştü. Ortalama 600-700 aralığından 300 civarına indi. Getiri farkları azaldı. Kur oynaklığı azalıyor. TL’de opsiyonların ima ettiği kur oynaklığı şu anda nispeten istikrarlı ülkelere benzer şekilde gidiyor. KKM’den çıkışı hedefliyoruz. KKM, dezenflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor, parasal aktarım mekanizmasını bozuyor, kamunun üzerinde bir yük oluşturuyor, piyasaları bozmadan çıkacağız, sabırla ve zamanla çıkacağız.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.