Piyasalarda rüzgar tersine döndü!

Piyasalarda rüzgar tersine döndü!
Yayınlama: 16.06.2023 16:20:34
A+
A-

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasaları  değerlendirdi. Memiş, “Gram altın ve döviz tarafında önümüzdeki hafta düşüşlerin süreceğini tahmin ediyorum” dedi.

Dünyadaki merkez bankalarının faiz kararlarının piyasa beklentileri doğrultusunda gelmesinin ardında dolar kurunda  ve altında nispi kayıplar yaşandı. İslam Memiş’te önümüzdeki süreçte piyasalara dair beklentilerini değerlendirdi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE DOLAR ENDEKSİNİN 92-94 SEVİYELERİNE GERİLEMESİNİ BEKLİYORUM”

Piyasalar oldukça yoğun bir haftayı geride bıraktı. Merkez bankalarına odaklandığımız bir haftaydı. ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası gibi birçok küresel piyasadaki bankalarının faiz kararını yakından takip ettik. Piyasaların genel beklentisi doğrultusunda faiz kararları açıklandı. FED, faizi 15 ay aradan sonra faizi sabit bıraktı.  Avrupa Merkez Bankası 25 baz puanlık bir faiz artırımı yaptı. Bunlar biz pozitif yönde etkileyen gelişmelerdir. 15 ay sonra FED’in faizleri serbest bırakması dolar endeksinin gerilemesine yani doların küresel piyasada değerinin kaybına neden oldu. Bu hafta Euro, dolardan fazla değer kazandı. Biz dolarla satın alıp, Euro ile sattığımız için bu bize avantaj olarak yansıdı. Bu haftayı doların değer kaybı ile tamamlıyoruz. Uluslararası piyasalarda dolar endeksi 102 seviyesinin altına sarktı.  Önümüzdeki aylarda dolar endeksinin 92-94 seviyelerine kadar gerilemesini öngörüyorum. Bu bizim için pozitif bir gelişmedir.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTAYI İŞARET ETTİ

Son iki haftadır dolar/TL kurunda da, son iki haftadır kur atakları yaşanıyordu. O da frenlenmiş oldu.  Her ne kadar 23,67 gözükse de serbest piyasalarda daha düşük rakam var. Bundan iki hafta öncesine kadar resmi kur daha düşük kalıyordu. Ama serbest piyasada kur daha yüksek oluyordu. Şimdi ise rüzgar tamamen tersine döndü.  Şu anda kapalı çarşı kurunda dolar 23,50 seviyesindedir. Bu da dolara talep olmadığını ve dolar satışında pozisyon alındığını gösteriyor.  Doların kurunun yükselişinin frenlenmesi ile birlikte gram altın ve ons altın tarafında düşüşler gördük. Ons altın 1970 dolar seviyesinden 1920 dolar seviyesine kadar geriledi.  Tekrar 1950 dolar seviyesinde tutunma çabasını sürdürüyor. Ama bu hafta değer kaybetti.  Gram altın ve döviz tarafında önümüzdeki hafta bu düşüşlerin süreceğini tahmin ediyorum. Türk lirası kısa vadeli pozitif ayrışabilir. Çünkü önümüzdeki hafta piyasalar TCMB’nin faiz kararına odaklandı. Piyasaların genel kanısı da faizlerde artış yapılacağı yönünde.  Dolayısıyla dolar kurunda 22 lira seviyesine kadar, gram altında  1400-1430 TL aralığına bir geri çekilme olabilir.  Yatırımcılar önümüzdeki haftaya dikkat etsin.  Önümüzdeki hafta son bir fırsat verir diye tahmin ediyorum. Ancak bu son fırsat sonrasında döviz kurlarında ve altın hareketlerinde yukarı yönlü ivmenin olacağını tahmin ediyorum.

“MUTLAKA RASYONEL POLİTİKALAR DÖNÜLMELİ”

Sn. Şimşek rasyonel politikalardan bahsetti.  Bunlar yabancı yatırımcının girdisi için önemli söylemlerdir. Bizim 18 aylık bir sancılı süremiz var.  Ancak bu 18 aylık süreç sonrasına baktığımız zamanda rahatlayan bir piyasanın karşımızda olacağını düşünüyorum.  Ancak faiz artırımında mutlaka rasyonel politikalara dönmek gerekiyor. Ve bu piyasaların genel beklentisi.  Bu beklentiler karşılandıktan ve faizler normale yükseldikten sonra diğer adımları da yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.