Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?

Yapay zeka insanlar kadar zeki olabilecek mi?
Yayınlama: 25.04.2023 19:35:28
A+
A-

Yapay zeka üzerine çalışmalarını sürdüren beş uzman, çığır açan teknolojinin insanlar kadar zeki olup olamayacağı sorusu üzerine yorumlarda bulundu. Açıklama yapan beş uzman da yapay zekanın insanlar kadar zeki olabileceğini düşünüyor.

Microsoft, Google ve OpenAI gibi firmaların kıyasıya mücadele ettiği yapay zeka alanına milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Artık neredeyse her gün gündemimizde yer alacak olan yapay zeka teknolojisi, insanların kendilerini gelişmekte olan bu teknolojilerle kıyaslamasına neden oldu.

Geliştirilen modeller insanın yapabileceği makale, haber, şiir ve kod yazmak, İngilizce dilini öğretmek, taklit etmek gibi birçok şeyleri yapabiliyor. Bu durum da haliyle insanların akıllarına birçok soruyu getiriyor.

Yapay zeka sistemlerinin bir dereceye kadar “zeki” göründüğüne herkes hemfikir. Ancak “insanlar kadar zeki olabilirler mi?” sorusu akılları kurcalamaya devam ediyor. sciencealert bu soruya cevap bulmak için beş uzmana yapay zekanın süper zekaya ulaşacağını düşünüp düşünmedikleri soruldu.

PAUL FORMOSA
Yapay Zeka ve Teknoloji Felsefesi Uzmanı

Yapay zeka ve teknoloji felsefesi uzmanı Paul Formosa’ya göre, yapay zeka halihazırda birçok görevde insan zekasına ulaşmış ve onu aşmış durumda. Go, satranç, StarCraft ve Diplomacy gibi strateji oyunlarında bizi yenebiliyor, birçok dil performansı ölçütünde bizden daha iyi performans gösterebiliyor ve fena olmayan üniversite kompozisyonları yazabiliyor.

İnsanlara benzetiyor

Sözlerine devam eden Formosa: Elbette bir şeyler uydurabilir, “halüsinasyon” görebilir ve bazı şeyleri yanlış anlayabilir ama insanlar da (aynı şekillerde olmasa da) bunu yapabilir.

Yeterince uzun bir zaman ölçeği göz önüne alındığında, yapay zeka’nın yüksek zekaya veya “insan düzeyinde zekaya” ulaşması muhtemel görünmektedir. Yani, insanların sahip olduğu birbirine bağlı zeka alanlarının yeterli bir kısmında yeterlilik kazanmış olacaktır. Yine de bazıları  YZ’nin şimdiye kadarki başarılarına rağmen yapay zekanın gerçekten “zeki” olmayacağından endişe edebilir çünkü bilinçli olmadığı için ne yaptığını anlamıyor (ya da anlayamıyor).

Ancak yapay zekanın yükselişi, bilinç olmadan da zekaya sahip olabileceğimizi göstermektedir, çünkü zeka işlevsel terimlerle anlaşılabilir. Zeki bir varlık öğrenmek, akıl yürütmek, yazı yazmak ya da alet kullanmak gibi zeki şeyler yapabilir.

Yarattığımız yapay zekalar hiçbir zaman bilince sahip olmayabilir, ancak giderek daha zeki şeyler yapabiliyorlar. Bazı durumlarda, bunları zaten bizim ötemizde bir seviyede yapıyorlar ve bu muhtemelen devam edecek bir eğilim.” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.