Yeni yılda 2. el araç piyasasında yön ne tarafa olacak?

Yeni yılda 2. el araç piyasasında yön ne tarafa olacak?
Yayınlama: 15.01.2024 15:11:46
A+
A-

Türkiye’de özellikle Son 2 yıl içinde yaşanan fiyat yükselişleri ile uzun süre gündemde kalmayı başaran ikinci el araç piyasasının yeni yıl itibariyle hangi yönde seyredeceği araç sahipleri ve araç alacak vatandaşlar arasında merak konusu olmaya devam ederken, oto galeri işletmecisi Serhat Tosun, Bursada Bugüne sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu. Bir süre gerileme yaşayan ve yine bir süre standart şekilde devam eden piyasanın yeni yılın yaz dönemine doğru yaşanacak hareketlenme ile yeniden yükselişe geçeceğini söyleyen Tosun, araç sahipleri ile araç alacakları bir çok konu hakkında da  uyardı.

İkinci el ve sıfır araç piyasalarında son yıllarda yaşanan dalgalanmalar,  fiyatların bir anda uçmasına neden olurken Türkiye’de otomotiv sektörünü derinden etkileyen bu durum ile birlikte özellikle sıfır araçlara olan yoğun talep sonrasında ikinci el araç fiyatlarının da yukarı doğru hareketlenmesini sağladı.

Geçtiğimiz yıl en yüksek fiyat seviyelerine ulaşan ve kontrol edilemez bir hal alan sıfır ile  ikinci el araç sektörüne devlet bazı şartlar ve satış zorunlulukları getirince, fiyatlar 2023 yılının son aylarında önce sabitte kaldı ardından gerilemeye başladı.

Yeni yıl ile birlikte ise otomotiv sektörünün nasıl bir durum alacağı henüz netlik kazanmaz iken, Bursada Bugüne açıklamalarda bulunan oto galeri işletmecisi Serhat Tosun süreç hakkında bilgiler verdi.

2024 yılında fiyatların yönü ne tarafa olur?

Sıfır ve ikinci el piyasasının yeni yıl ile birlikte yükselişe geçeceğini söyleyen Serhat Tosun, bir aracı sadece kendi başına değerlendirilmemesi gerektiğini ve otomotiv sektörünü etkileyen tüm unsurlarda ki fiyat artışına dikkat çekerek ” sıfır araç satan bayiler 2023 yılı sonunda ellerinde kalan araçları yeni yıl da üstüne koyarak satmaya başladılar, tabi bununla bitmiyor! vergisi, noter masrafı, plaka basımı, sigortası, muayenesi  bu hizmetlerin hepsi yeni yılda zamlandı, buda araç piyasasını yükseltmeye yeterli sebeplerden bazıları, örneğin TOGG ilk satışa çıktığında fiyatı ortalama 1 milyon 300 bin TL civarında idi, şimdi ise 2 Milyon TL’ye yakın, durum böyle olunca ikinci el piyasası da bu durumdan etkilenecek ve özellikle yaz aylarına doğru ihtiyaç artışı ile birlikte fiyatlar en az yüzde 20 bandında yükselecek” dedi.

İlan sitelerinde ki araçlar ile vatandaşlar mağdur ediliyor

Yükselişin bir diğer nedeni ilan sitelerinde ki dengesizlik bir vatandaş aracını tok satıcıyım nasıl olsa biri gelir alır diyerek piyasanın üzerinde yazıyor, aynı marka araç sahibi onu görünce benim aracım da bu parayı yapar deyip aynı rakama koyuyor böylelikle piyasa yükseliyor, ayrıca yine ilan sitelerinden araç alan arkadaşlar dikkat etsin bazıları süslü kelimeler ile algı yapıyor, sattığı aracı ekspere bile götürmüyor, başka raporlar sunarak alıcıyı yanlış yönlendiriyor, araç alacaklar özellikle yeni dönemde çok dikkatli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.