Bursa’da Dünya Su Günü kutlaması

Bursa’da 22 Mart Dünya Su gününde Hanlar Bölgesinde öğrencilerle buluşma etkinliği gerçekleşti.

Bursa’da Dünya Su Günü kutlaması
Yayınlama: 22.03.2024 16:21:43
A+
A-

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BUSKİ Genel Müdürlüğü iş birliğiyle “Su Okuryazarlığı Projesi” lansmanı ve öğrencilerle buluşma gerçekleştirdi.

Etkinliğe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülünç, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu’nun konuşması şu şekilde:

“Kıymetli çocuklarımız. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 22 Mart suyun önemini anlamak ve anlatmak üzere üzere gerçekleştirmiş olduğumuz Dünya Su günü kutlamasına hoş geldiniz diyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu yürüyüş ve bu etkinlikte üç önemli değer ön plana çıkıyor. Birincisi her şeyimiz, geleceğimiz, çocuklarımız. Ikincisi, dünyanın ihtiyacı olan ve şu anda tehdit altında olan su kaynaklarımız ve tabii ki suyumuz, geleceğimiz ve çocuklarımız. Üçümüz birlikte yürüyüş yaptık.

Su çok önemli. Her zamankinden daha fazla önemli hale gelmeye başladı ve bunun bilinçlendirilmesi yeni nesiller tarafından bu bilincin kuşatılması hayat için, gelecek için son derece önemli. Bu emaneti onlara yüklemek için bu çalışmayı yapıyoruz. Birlikte bunu il düzeyinde güçlü, başarılı bir şekilde yapabildiğimiz için ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza onun yardımcılarına ve çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar. Gençlere şunu hatırlatmak istiyorum. Beraber yürüdük. Şimdi Bilincini arttırmak için su geleceğimiz ama siz bu ülkenin geleceğisiniz. Suya daha iyi sahip çıkabilme bilinciyle yürüdük. Biz inanıyoruz ki sizler suya sahip çıktığınız gibi bu ülkenin bayrağına, toprağına, taşına her bir parçasına da sahip çıkacak Katılımcılara ve destek sunan bütün herkeslere teşekkür ediyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”

“Su medeniyettir, gelişmişliğin ilk şartlarından biridir. Su hayatımızın her alanını kapsayan çok önemli bir ihtiyaçtır” diyerek sözlerine başlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuşmasından satır başları şöyle;

“Zira su, hayatımızın her alanını kapsayan çok önemli bir ihtiyaç maddesidir. Su olmadan ne biz yaşayabiliriz ne de başka canlılar. Bu sebeple çocuklar, siz gerçekten kıymetlisiniz. Evet, Bursa’mızın ülkemizin geleceğisiniz, ama Bursa olarak hep bilinen bir şey var: Bursa, bir Suşehri, su kaynaklarının hemen yanı başında diye bu yanlış bir bilgi, onu söyleyeyim.

“Türkiye birinciliği ödülünü aldık”

Bursa kesinlikle eskisi gibi su bolluğu olan bir şehir falan değil. Ha, bir kıtlığı falan yok, onu söyleyeyim, ama beraberinde de bolluğu falan da yok. Artık üç buçuk milyon nüfusu olan ve aldık. Kayıp kaçakta yani suyun kaynağından çıkıp şehre gelişindeki kayıp kaçağı en fazla etkileyen engelleyen şehir olarak yüzde yirminin altında, yüzde on dokuza düşürdük. Türkiye birinciliği ödülünü aldık. 2003 tarihinde yürürlüğe giren su verimliliği belgesi ve eylem planı kapsamında ülke genelinde bütün sektörlerde su verimliliği bilincinin oluşturulması adına kardeş şehirler uygulaması başladı. Kahramanmaraş ve Yozgat illerinden sonra yine Şanlıurfa ve Rize illerini de belediyelerimizde dört tane belediyeyi bize kardeş belediye olarak bağladılar. Ve yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarıyla onlara da örnek oluyoruz.

“Anaokulu ve ilkokulu öğrencilerimize eğitim verdik”

Kıymetli çocuklar, bugün Milli Eğitim Müdürlüğü’yle gerçekleştirdiğimiz su damlalarının peşinde projesiyle anaokulu ve ilkokul öğrencileri olarak sizler bizlerle beraberiz. Ve bu önemi sizlerle beraber bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Projemiz, on yedi ilçemizin tamamını kapsıyor ve iki bin yirmi dört yılı başından bu zamana kadar da yaklaşık on beş bin civarında anaokulu ve ilkokul öğrencimize eğitim verdik. Bu tasarrufu bilincinin su tüketimi bilincinden geçtiğine inanıyoruz. Herkes kullandığının yarısını tasarruf etse üç buçuk milyon kişi su kullandığını düşünürsek karşımıza nasıl bir kaynak oluştuğunu hep birlikte görmüş oluruz. Birleşmiş Milletler yirmi iki Mart’ta Dünya Su Günü’nü ilan etti ve barış için Sudan Parlament temasıyla bir tema belirlendi.

“Su kaynaklarımız verimli kullanılmalı”

Yirmi iki Mart Dünya Su Günü vesilesiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu sıkı jeotermal Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde barış için su okuryazarlığı projesini başlatıyoruz. Bursa genelindeki en az yirmi yedi ilkokul, üç bin ilkokul öğrencisi, üç yüz öğretmen ve altı bin velinin su tasarrufu ve kapsamında bilgilendirmesini ve su kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasını amaçlıyoruz. Belirlenen yirmi yedi farklı okulda drama eğitmeni, psikolog ve diyetisyen bir şekilde atölyelerle farkındalık çalışmaları yapacağız. Ağaç yaş iken eğilir atasözünü bu manada önemsiyoruz. Sevgili misafirler, baraj durumu ne? Küçücük barajlarımızın şu an ikisi de dolu. Kısa bir süre önce saygıdeğer bakanımla Bursa’nın iki bin altmışlarını, iki bin yetmişlerini garantiye alacak. Çınarcık Barajı’nın Bursa’ya getirilmesiyle alakalı temel atma töreninin ilk kaynak töreninde Sayın Bakanımıza gerçekleştirmiş olduk. Lakin ben her halükarda sizlerden tasarrufla alakalı süreci hiç elinizden bırakmamanızı ve bu konuda arkadaşlarınızı, anne ve baba çevrenizi, komşularınızı, akrabalarınızı hep ikaz etmenizi ve onlara anlatmanızı istiyorum.”

Başkan Aktaş sözlerini şöyle tamamladı:

“Suyumuza sahip çıkalım diyorum. Su gerçekten bir nimet. Biz hatta su bardağına elimize alıp suyu elimize alıp onun üzerine yemin ederiz. Yemin ederiz. Şu bizim için kutsaldır. Ben katılan tüm öğrencilerimize, tüm öğretmenlerimize, başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm protokol üyelerine teşekkür ediyorum. Bu güzel meydanda da bu manada ilk etkinliğimizi gerçekleştirdik. Daha nice etkinliklerde burada buluşmak ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum, hayırlı Ramazanlar diliyorum.”

Türkiye’de suyun bol olmadığını belirten AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, “Sularımızı israf etmeyeceğiz. Alinur Aktaş Bey, güzel bir etkinlik düzenledi farkındalık için. Bu meydandan bütün Bursa’ya bi fotoğraf gönderip mesaj vereceğiz. Sizlerden bir söz almak istiyorum. Alinur Başkanımızı hep seveceğiz, sularımızı israf etmeyeceğiz, sularımızı kirletmeyeceğiz çocuklar” ifadelerini kullandı.

 

HABER/ GÜLSÜN ARSLAN

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.