Dünya genelindeki Starlink uydu sayısında rekor artış!

SpaceX 52 Starlink uydusunu Falcon 9 roketiyle fırlattı. Şirket fırlatma sonrası roketi denize başarıyla indirdi. Sabah erken saatlerde yapılan kalkış, bugün planlanan iki SpaceX görevinden ilkiydi

Dünya genelindeki Starlink uydu sayısında rekor artış!
Yayınlama: 13.06.2023 20:07:32
A+
A-

SpaceX, 12 Haziran Pazartesi sabahı erken saatlerde Starlink internet uydularından oluşan büyük bir grubu daha yörüngeye fırlattı ve geri dönen roketi başarıyla denize indirdi.

FALCON 9 UZAY ARACI BAŞARIYLA GERİ DÖNDÜ

52 Starlink uzay aracını taşıyan bir Falcon 9 roketi Pazartesi günü saat 03:10’da (0710 GMT) Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan havalanarak SpaceX’in gün içinde gerçekleştirmeyi planladığı iki fırlatmadan ilkini gerçekleştirdi.

Falcon 9’un ilk kademesi kalkıştan yaklaşık 8,5 dakika sonra Atlantik Okyanusu’nda konuşlanmış olan SpaceX drone gemisi A Shortfall of Gravitas’a tam isabetle iniş yapmak üzere Dünya’ya geri döndü.

SpaceX’in bir görev açıklamasında belirttiğine göre, bu söz konusu güçlendirici için dokuzuncu fırlatma ve inişti.

SpaceX durmuyor... Dünya genelindeki Starlink uydu sayısında rekor artış!

DÜNYAYI ÇEVRELEYEN 4 BİN 500’DEN FAZLA STARLİNK UYDUSU VAR

Roketin üst kademesi 52 Starlink uydusunu alçak Dünya yörüngesine taşımaya devam etti ve nihayetinde kalkıştan yaklaşık 65 dakika sonra onları yörüngeye yerleştirdi.

Astrofizikçi ve uydu takipçisi Jonathan McDowell’a göre SpaceX bugüne kadar 4.500’den fazla Starlink uydusu fırlattı ve bunların yaklaşık 4.200’ü şu anda çalışır durumda.

30 bin uyduya tamamlamak için başvuruda bulundu

Ancak Starlink mega konstelasyonu henüz tamamlanmış değil: SpaceX’in 12.000 geniş bant uydusu yerleştirme izni var ve bunun üzerine 30.000 uydu için daha onay başvurusunda bulundu.

Sabah erken saatlerde gerçekleşen Starlink kalkışı, Pazartesi günü planlanan Falcon 9 çift uçuşunun ilk ayağıydı. SpaceX ayrıca Transporter-8 araç paylaşım görevini de 17:19 EDT’de (2119 GMT) Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssünden fırlatmayı planlıyor. Transporter 8 çeşitli müşteriler için 72 uyduyu havaya gönderecek.

Transporter-8’in fırlatılışını zamanı geldiğinde Space’in sitesi üzerinden izlenebilecek.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.