Erdoğan tahıl krizinde neler yaptı?

Erdoğan tahıl krizinde neler yaptı?
Yayınlama: 22.06.2023 15:32:59
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde büyük bir gıda krizinden kurtuldu. Peki ABD Başkanı Joe Biden’ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiği krizin çözümünde Türkiye neler yaptı?

24 Şubat 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’ya bir saldırı başlattı. Bölge ve dünya için yıkıcı etkileri olan savaş nedeniyle Ukrayna’nın tahıl gemilerinin Karadeniz’den geçememesi dünyadaki gıda krizini de derinleştirdi. Dünyanın büyük bir yokluğa mahkum kalacağı olay sonrası uluslararası güçlerin çözüm çabaları yetersiz kalınca Türkiye devreye girdi.

KRİZİ ERDOĞAN ÇÖZDÜ

Dünyanın büyük bir tahıl ve gıda krizinin eşiğine gelmesinin ve küresel güçlerin konu çözümünde yetersiz kalmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye harekete geçti. Hem Rusya hem de Ukrayna ile savaşın ilk anından beri diyalog kurabilen tek lider olan Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde 22 Temmuz’da İstanbul’da Tahıl Koridoru’nu açan anlaşmaya imza atıldı. Türkiye’ye güvenin sonucu olarak imzalanan anlaşmanın işlemesi için İstanbul’da koordinasyon merkezi kuruldu.

BİDEN TEŞEKKÜR ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın bu büyük başarısı dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan gıda krizinin çözümü nedeniyle birçok dünya liderinden teşekkür mesajları aldı. Son olarak ABD Başkanı Joe Biden da 28 ve 30 Haziran 2022 tarihlerinde Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde Erdoğan’a Ukrayna tahılının bu ülkeden çıkarılması için gösterdiği “inanılmaz” çabadan ötürü de teşekkür ederek, “Harika bir iş çıkarıyorsunuz” dedi.

TAHIL KRİZİNDE TÜRKİYE NELER YAPTI?

ABD Başkanı Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür edip başarısına vurgu yaptığı tahıl sevkiyatında Türkiye 22 Temmuz 2022’den bu yana neler yaptı?

22 Temmuz 2022’de Tahıl Koridoru Anlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte Türkiye sadece arabulucu değil, aynı zamanda koordinatör ve denetmen vazifesini de üstlendi.
17 Kasım 2022 ve 18 Mart 2023’te anlaşma 120 günlüğüne uzatıldı.
19 Mayıs 2023 itibariyle 2 ay daha uzatıldı.
1 Ağustos 2022’de güvenli koridor kullanılmaya başlandı.
29 Ekim 2022’de Karadenizdeki filosuna Ukrayna’nın saldırganlığını gerekçe gösteren Rusya, tahıl anlaşmasından çekildiğini açıkladı.
Sorunun çözümü ve anlaşmanın devamı için Türkiye devreye girdi.
31 Ekim 2022: BM, 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda türkiye, Ukrayna ve BM delegasyonları arasında anlaşma sağlandığı açıklandı. Her iki planla ilgili Rusya’ya bilgi verildi.
Tahıl krizi ile birlikte özellikle az gelişmiş ülkelerin tahıla erişimi ciddi ölçüde azalmıştı. Tahıl koridorunun açılmasıyla birlikte bu ülkelerinde tahıla erişimi tekrar sağlandı.
Tahıl koridorunun ilk durağı morotoryum ilan eden Lübnan oldu.
1 Ağustos 2022-19 Mayıs 2023 arası; Ukrayna limanlarından hareket eden gemi sayısı 951 olarak tespit edildi.
Sevk edilen tahıl miktarının 30 milyon 250 bin ton olduğu belirtiliyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.