Erdoğan’ın tutumu ‘helal olsun’ dedirtiyor!

Erdoğan’ın tutumu ‘helal olsun’ dedirtiyor!
Yayınlama: 10.07.2023 20:27:07
A+
A-

NATO zirvesi öncesi Başkan Erdoğan’ın başat aktör rolü oynamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, dünyanın gözünün Türkiye’de olduğunu vurguladı.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz’da gerçekleştirilecek NATO zirvesi öncesi Türkiye’nin tutumu bütün ülkelerin ana gündem maddesi oldu. İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda tutumunu tavizsiz şekilde koruyan Türkiye’nin beklentileri teker teker karşılanırken, bir Fransız diplomatın, İsviçreli gazeteci Darius Rochebin’a yaptığı “NATO zirvesinde hepimiz Erdoğan’ın ayağını yalıyor olacağız.” açıklaması, zirve öncesi en ilginç diplomasi çıkışları arasında yer aldı. Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Türkiye’nin taleplerinin de yeniden masaya yatırılması ve Biden’ın ılımlı tavrı, NATO’da kartların yeniden karılacağı şeklinde yorumlandı.

Erdoğan’ın “helal olsun” dedirten tavırda olduğunu vurgulayarak ABD’nin baskılarının boşa çıkarıldığını kaydetti.

ÖZÜLKER: İSVEÇ’İN TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMESİ ŞART

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, NATO’da İsveç’in üyeliği konusunda girift bir durum yaşandığına değindi. Özülker, “NATO’da dört tane önemli faktör var. Birincisi İsveç’in NATO’ya üyeliği konusu. Bunun bugünkü koşullardan bitirilebilme şansının kalmadığını düşünüyorum. Çünkü Türkiye ile imzalanan protokol kapsamında bunlarla ilgili açılımların ve sonuçlarını getirecek adımların atılmış olması lazım. Bugünkü koşullarda İsveç gelip ‘Evet, her şeyi yapıyorum dese’ de yapamaz. Normal şartlarda İsveç’in taahhütleriyle birlikte kendilerine deriz ki ‘Biz bunları gördükten sonra neyin nasıl olacağına dair kararımızı veririz. Eğer hepsi yerine getiriliyorsa şimdiden Finlandiya gibi sizle de zaten bir sorunumuz yoktur. Bunları yaptığınız zaman NATO’ya üye olabilirsiniz’ diye bir taahhüt altına girilebilir. Bunun ötesine geçmemiz mümkün değil.” dedi.

BIDEN’IN BASKISINDAN SONUÇ ÇIKMAZ

Özülker, “Biden gelip de Cumhurbaşkanımızla görüştüğü takdirde baskı da yapsa o baskıdan bir sonuç çıkmayacaktır. Cumhurbaşkanımız da zaten bunları çok net bir biçimde söyledi.” ifadesini kullandı.

F-16’ların Türkiye’ye verilmesi hususunda ABD’nin Türkiye’yi şartlandırmak isteyebileceğini dillendiren Özülker, “ABD, İsveç meselesiyle ilgili ülkemizi F-16 üzerinden şartlandırmak isteyebilir. Amerikan Kongresi’nde 6 vekil müracaatta bulunarak ‘Türkiye İsveç’i kabul etmediği takdirde F-16 davasını düşürmeliyiz’ şeklinde tutuma girmişti. ABD Başkanı Biden, F-16’ların Türkiye’ye teslimatını desteklese de pek bir şey değişir mi? Çünkü 6 aydır desteklediğini söylüyor. Bugüne kadar bir şey çıkmadı. Buna rağmen Türkiye’yi şartlandırmaya giderlerse sıkıntı olur.” sözlerini sarf etti.

 

 

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.