Gözler zam pazarlığına çevrildi: İşte asgari ücreti belirleyecek 3 madde!

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret çalışmalarında… Pazartesi günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yapacak. Peki ilk toplantıdan bir rakam çıkar mı?

Gözler zam pazarlığına çevrildi: İşte asgari ücreti belirleyecek 3 madde!
Yayınlama: 08.12.2023 10:12:30
A+
A-

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İlk toplantıdan rakam çıkmaz. Nedeni ise şu: Ben son 5 yılın toplantı tarihini araştırdım 2023 asgari ücreti 22 Aralık tarihinde açıklandı. 2022 yılının asgari ücreti 16 Aralık tarihinde açıklandı. 2021’in asgari ücreti 28 Aralık’ta, 2020’nin asgari ücreti 26 Aralık’ta, 2019’un asgari ücreti 25 Aralık tarihlerinde açıklandı.

Bu 5 tarihe baktığımız zaman 2022 yılı asgari ücretinin aralık ayının 16’sında, diğerlerinin ise 22’si ile 28’i arasında açıklandığı görülüyor. Yeni yılın asgari ücretini belirleyecek olan komisyon pazartesi günü toplanıyor. Toplamda 4 toplantı olacak. İlk toplantıda bir sonraki toplantıların plan ve programı yapılacaktır. Yeni asgari ücret 4’üncü toplantıda açıklanacaktır. 4’üncü toplantının ayın 25’i ile 31’i arasında yapılacağını tahmin ediyorum. Asgari ücret görüşmeleri 4 toplantıda değil de 2 ya da 3 toplantıda da sonuçlanabilir. Daha önce bunun örneklerini gördük.

TEK ASGARİ ÜCRET MÜMKÜN MÜ?

Asgari ücret yönetmeliğinin maddesine göre asgari ücret bir kez belirlenir. Çalışma Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Ülkenin genel ekonomisi, gerçekleşen ve hedef enflasyon, yaşam maliyetleri, geçinme endeksleri ve refah payı gibi parametreler dikkate alınınca Bakanlığın asgari ücreti yıllık da, 6 aylık da, aylık da belirleme yetkisi vardır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.