Karamsarlık nedir?

Karamsarlık nedir?
Yayınlama: 09.03.2024 12:19:17
A+
A-

Karamsarlık duygusu kişinin genellikle olumsuz bir bakış açısına sahip olması ile ilişkilidir. Peki, karamsarlık nedir? Neden karamsar hissederiz? Karamsarlık nasıl geçer?

Kişi yaşanılan olayları genellikle olumsuz tarafından değerlendirir. Olumlu tarafları daha rahat göz ardı eder ve pozitif yaklaşamaz. Yaşadığı olaylara veya geleceğe dair planlarının içerisinde hep umutsuzluk barındırma eğiliminde olur. Peki, karamsarlık nedir? Neden karamsar hissederiz? Karamsarlık nasıl geçer?

Karamsarlık nedir? Neden karamsar hissederiz? 

Kişinin karamsar hissetmesinin çeşitli nedenleri mevcuttur. Bu nedenler kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Kişinin yaşamış olduğu deneyimler, çevresindeki kişilerin etkisi, maruz kaldığı stres, kaygı düzeyi, psikolojik etkiler gibi nedenler çevresinde karamsarlık duygusu gelişmektedir. Karamsarlık duygusu kişinin hayatında bakış açısını, zihinsel ve duygusal durumunu ve hayatı yaşayış tarzını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Kişi karamsar olduğunda olaylara karşı olumlu tarafından bakmakta çok zorlanır. Olumsuz kısımlarla daha çok ilgilenir. En ufak bir başarı elde etse dahi kişi bu konuda kendisini tebrik edemez. Kendisini de hep olumsuz tarafından eleştirir. Bu durum uzun vadede kişide depresyon, yüksek kaygı durumu ve umutsuzluk yaşamasına neden olabilir.

Karamsarlığın Belirtileri Nelerdir?

Sürekli Olarak Olumsuz Düşünceler: Karamsarlık duygusu kişinin olumsuz bir bakış açısında olmasını sağlar. Kişi olayları pozitif yönden değerlendirmekte güçlük çeker. Kişi olayları negatif tarafından değerlendirir ve sonuçlarında da hep negatif tarafına odaklanır.

Umutsuzluk ve Çaresizlik: Karamsarlık yaşayan bir kişi olayların ve durumların sonuçların da olumsuzluklara odaklandığı için bunlara dair hep bir umutsuzluk besler. Çözüm odaklı olmak yerine durumun olumsuzluğunu kabullenerek çaresizlik yaşayabilir.

İlgisizlik: Karamsarlık yaşayan bir kişi o an hayatın akışından keyif alamadığı için ilgi duyduğu aktivitelerden de uzaklaşma yaşayabilir. Kişi hobilerinden uzaklaşmak isteyebilir. Ve keyifsizlik yaşar.

Sosyal İzolasyon İsteği: Karamsar düşüncelere sahip olan bir kişi kendisini sosyal çevresinden uzak tutmak isteyebilir. Sosyal iletişimi zayıflayabilir. Ailesiyle veya arkadaşları ile iletişim kurmaktan kaçınma eğilimi gösterebilir. Çünkü karamsar düşünceler il meşgul olduğu ve bunlar zihninde dönüp durduğu için yeni iletişim anına odaklanamayabilir. Kişi kendisini duygusal iletişimden uzak tutmak isteyebilir.

Uyku Problemleri: Karamsar düşüncelere sahip bir kişi gece uykuya yattığında zihnini bu düşüncelerden uzaklaştıramayabilir. Düşünce döngülerinin içerisinde kişinin uykuya dalma süreci uzayabilir ve kişi verimli bir uyku geçirmez. Uykusuzluk yaratabildiği gibi kişi bu düşüncelerden uzaklaşabilmek için uykuyu da bir kaçış yöntemi olarak kullanabilir. Kendi düşüncelerine uyuyarak engel olmak isteyebilir. Bu durumda ya uykusuzluk ya da aşırı uyku problemi ile karşılaşılır. Kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Odaklanma ve Dikkat Problemi: Karamsar bir bakış açısı şiddetine göre zaman zaman odaklanmada ve dikkati toparlama da güçlük çıkarabilir. Kişi sorumluluklarına tam olarak odaklanamayabilir, zihnindeki karamsar ve olumsuz düşünceler işten uzaklaşmasına neden olabilmektedir. Karamsarlık duygusu zihnin bulanıklaşmasına sebep olur. Sürekli karamsarlık ve endişe duyma hali kişinin dikkatini kolaylıkla dağıtabilir.

Bireysel Eleştiri: Karamsar düşünceler kişinin kendisine karşı da olumsuz eleştiriler ile yaklaşma eğilimini arttırabilir. Olumsuz düşünceler etrafında kişi kendisine karşı da eleştirel olur. Kendi başarılarını, yeteneklerini hatta kendi değerini bile düşük görebilir. Kendisini kolaylıkla tebrik edemez.

Aynı zamanda karamsar bir ruh halinde kişi karşı taraftan gelecek eleştirilere karşı da aşırı hassas olur. Yapıcı bir eleştiriye dahi alıngan yaklaşabilir, olumsuz görebilirler. Bu noktada da eleştiriye karşı direkt savunmacı bir tavır sergileyebilirler.

Endişe Hali: Karamsar düşüncelere sahip bir kişi genellikle olumsuz senaryolar kurma eğilimine sahip olurlar ve bu olumsuz senaryolar genelde kişinin geleceği ile ilgilidir. Olumsuz düşünceler zihinde döndükçe kişi kendisini daha endişeli hissetmeye devam eder. Geleceği ile ilgili endişe ettiği gibi o anında keyfini çıkaramaz bir duruma gelir.

 Karamsarlık nasıl geçer?

Karamsarlık duygusu hayatı olumsuz yönde etkileyen güçlü bir duygudur. Yaşamın belirli dönemlerinde zaman zaman istemeden de olsa karamsar ruh hali içerisine girilebilir. Ancak bu duygunun etkisini azaltabilmek adına uygulayabileceğimiz bazı yöntemler de mevcuttur.

Olumlu Bir Bakış Açısına Yönelmek: Karamsar düşüncelerin yanı sıra olumlu düşünceleri de bakış açısından eksik etmemek gerekir. Bir olay yaşandığında o olayın olumsuz yönleri olduğu kadar mutlaka olumlu yönleri de vardır. Ancak bunu görebilmek ve görmek istemek mümkündür. Olaylar sadece kötü tarafından ibaret değildir.  Bu yüzden olayların iyi tarafını bulmaya da çaba sarf etmek gerekir. Bu olumlu düşünceler olayların yarattığı stresli düşüncelerin de etkisini az da olsa azaltmaya fayda sağlayacaktır. Pozitif bir bakış açısı bu noktada çok önemlidir. Çünkü karamsarlıktan uzaklaşarak olaylara çözümcü bakış açısı ile yaklaşmayı sağlar. Aynı zamanda pozitif bir bakış açısı ikili ilişkilere de pozitif yansıyarak daha aktif ve akıcı iletişim kurmayı sağlar. Bu durum kişinin motivasyonunu ve enerjisini de arttırır.

Açık İletişim Kurmak: Kişinin yaşadığı duyguları bastırmadan aktarması veya not edip kâğıda dökmesi psikolojik yönden rahatlatıcı olacaktır. Duygularını bastırmayıp rahatlıkta ifade eden kişi duygusal anlamda da rahatlama yaşayacaktır. Bu durum karamsar düşüncelerden uzaklaşmak için etkili bir yöntem olabilir. Aynı zamanda açık iletişim karşılıklı iletişimi kuvvetlendireceği için yaşanan olaylarda karamsarlığa düşmek yerine çözüm odaklı olabilmeyi sağlar.

Karamsarlık duygusu kişide içsel huzursuzluk yaratan bir duygudur. Kişinin duygularını rahatlıkla dile getirmesi bu içsel huzursuzluğun önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Etrafındaki kişilerle iletişimde olmak kişinin aktifliğini arttırarak karamsar düşünce döngüsünden de uzaklaşmasına fayda sağlar.

Küçük Hedefler Belirlemek: Kişinin kendisine ufak hedefler belirlemesi ve bu hedefler doğrultusunda ilerlemesi kişinin karamsar düşüncelerden uzaklaşmasını ve hedeflere odaklanmasını sağlar. Büyük ve gerçeklikten uzak hedefler kişinin karamsar düşüncelerini daha çok arttırabilir. Büyük hedeflere giden ufak hedefler belirlemek ulaştıkça kişinin motivasyonunu ve başarma hissini daha çok arttırır. Bu da karamsar düşüncelerden uzak durabilmesini sağlar.

Küçük hedefler kişinin düzenli şekilde başarıya ulaşmasını sağlar. Kişi daha çok doyuma ulaşır ve ilerlemek için kendisinde gereken enerjiyi bulabilir. Bu durum kişinin kendisine karşı duyduğu öz güvenini de arttırmaya yardımcı olur. Kişi kendi yeteneklerine, bilgilerini ve becerilerine güvenir. Olumlu bir bakış açısından kendisini görmesini sağlar.

Sosyal Aktivitelere Katılmak: Kişinin kendisini yalnız bırakması karamsar düşünce döngüsünün içinde sıkışıp kalmasına neden olur. Ancak kendisini sosyal çevresine de adapte eden bir kişi düşüncelerden uzaklaşarak sosyalleşir. Bu sosyallik kişinin enerjisinin değişmesine ve daha pozitif hissetmesine fayda sağlar. Sosyallik kişinin duygusal bağlarını da kuvvetlendirir. Duygusal anlamda kişi kendisine daha güçlü hisseder.

Öz Bakım Rutini Oluşturmak: Kişinin öz bakımına dikkat etmesi kendisini daha iyi ve pozitif hissetmesini sağlar. Kişinin kendisine karşı nazik olması kendisini sevmesi daha pozitif tutumlar sergilemesine fayda sağlar. Kişi karamsar düşüncelere karşı daha sağlam durabilir. Kişinin öz bakımına önem vermesi kendisini daha iyi anlamasına neden olur. Kendisini daha iyi anlayabilen bir kişi olaylarla da nasıl başa çıkabileceğini daha iyi bilebilir. Öz bakım rutinine sahip olmak önemlidir.

Profesyonel Destek Almak: Kişi eğer kendi çabası ile karamsarlık duygusuyla başa çıkmakta zorlanıyorsa bir uzmandan konuyla ilgili destek almaya başvurabilir. Bir uzmanın desteği içinden çıkamadığınız karamsarlık duygusunun nedenlerini anlamaya yardımcı olacaktır. Bu nedenleri anlayarak kişinin hayatında daha pozitif bir bakış açısına sahip olabilmesi için çeşitli yöntemler ile terapi sağlayacaktır.

Karamsarlık duygusu ile baş edebilmek kişinin de çabasıyla beraber zaman alabilen bir süreçtir. Her yöntemin kişide farklı etkileri olur. Bu önerileri dinlemek ve iyi gelen yöntem üzerine odaklanmak karamsarlık sürecinin daha rahat atlatılmasına fayda sağlar. Karamsarlık duygusunu en aza indirgemek kişinin yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler ve kişinin daha pozitif bir bakış açısına sahip olmasını sağlar.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.