Bursa’da deprem toplanma alanları yeterli mi?

Bursa’da deprem toplanma alanları yeterli mi?
Yayınlama: 16.01.2024 09:53:53
A+
A-

TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, Bursa’daki deprem toplanma alanlarının yetersizliğine değindi.

TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, Bursa’da 5 ve üzeri büyüklüğünde yaşanacak olası bir depremde ilçelerin çoğunluğunun büyük oranda etkileneceğini belirterek deprem toplanma bölgelerinin yetersizliğini Bursada Bugün’e anlattı.

“BOŞ BİR ALANDAN İBARET OLMAMASI LAZIM”

Olası bir depremde Bursa’daki birçok ilçenin tehlikede olduğunu açıklayan Er, fay hattı geçmeyen 3 ilçeyi BüyükorhanHarmancıkKeles olarak sıraladı. Bina ve zemin bakımından sıvılaşma riski olmayan ilçelereyse Büyükorhan, Harmancık, Keles ve Orhaneli olarak belirtti.  Deprem toplanma bölgelerinin yeterli kapasiteye sahip olmadığının altını çizen Er, “Deprem toplanma bölgelerinin boş bir alandan ibaret olmaması lazım. Bir deprem olduğu zaman bölgede asgari düzeyde su, yiyecek, barınma ve acil ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir alanın oluşturulması lazım. Ancak toplanma alanlarına baktığımız zaman söylenenlerin hazır olmadığını görüyoruz. Gittiğimiz Kahramanmaraş depreminde de tanık olduk. İnsanların tuvalet ihtiyacı vardı ve bununla ilgili sıkıntılar oluştu. Dolayısıyla bunun da benzeri Bursa’da oluştuğu zaman daha sıkıntılı durumlar meydana gelir” dedi.

“YAPI DENETİM KANUNU REVİZE EDİLMELİ”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne iki konuda ısrarlarını sürdürdüklerini söyleyen Er, planlamada büyükşehir ve ilçeler bazında eksikliklerin olduğunu belirtti. Er, “İlk olarak fay hatlarının mutlaka planlara işlenmesi lazım. Heyelan bölgelerinin ve taşkın alanlarının daha ayrıntılı çalışılması lazım. Bunların 1/1’lik uygulama planlarında sakınım bantlarının oluşturulması lazım. İkinci olarak da denetleme sisteminin mutlaka yapılması gerek. Sadece büyükşehir olarak değil mevcut hükümetin de bu yapı denetim kanununu revize etmesi veya zemin denetim birimlerinin kurulması lazım. İlçe belediyelerinin bu denetlemede görev alması gerek, ayrıca akademik odaların ve üniversitelerin düzenleme içerisinde yer alması lazım” diye ifade etti.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.