Kadının güçlenmesi eylem planı

Kadının güçlenmesi eylem planı
Yayınlama: 08.03.2024 09:00:05
A+
A-

2024-2028 yıllarını kapsayan ikinci kadının güçlenmesi strateji belgesi ve eylem planı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı etkinlikle açıklanacak. İşte eğitim, sağlık, ekonomi gibi başlıklarda kadının gücünü artırmaya yönelik hazırlanan eylem planının ayrıntıları…

2024-2028’İ KAPSAYAN EYLEM PLANI YARIN AÇIKLANACAK

Eğitim, sağlık, ekonomi, liderlik ve karar alma mekanizmalarına katılım, çevre ve iklim değişikliği başlıkları temel politika eksenleri olacak. 5 temel amaç, 20 strateji ve 83 faaliyetin yer aldığı 2. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ‘Kadınlar Günü’nde açıklanacak. Eylem planı, 2024 ve 2028 yıllarını kapsayacak.

“KADIN OKURYAZARLIĞI YÜZDE 100 OLACAK”

Eylem planında eğitim başlığı öne çıkıyor. Kadınlar ve kız çocuklarının hayat boyu öğrenme dahil eğitimin tüm kademelerine tam erişimleri ve etkin katılımlarını sağlamak temel amaç olacak. Bu doğrultuda kadınların okuryazarlık oranının yüzde 100 seviyesine yükseltilmesi ve nitelikli okuryazarlık düzeylerinin artırılması, zorunlu eğitim kademelerinin tamamında kız çocuklarının net okullaşma oranlarının yüzde 100 seviyesine yükseltilmesi için çalışmalar yürütülecek.

Sağlık alanında kadınlara yönelik yaşam boyu farklılaşan ihtiyaçları karşılayan, kapsamlı ve bütüncül kadın sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefiyle çalışılacak.

“İŞ GÜCÜ PİYASASINA TAM, EŞİT KATILIM”

Ekonomi alanında ise kadınların ekonomik olarak güçlenmeleri için değişen işgücü piyasalarına tam, eşit ve etkin katılımları sağlanacak. Yeşil ve dijital dönüşüme uyumlu işgücü piyasasında ihtiyaç duyulacak yeni beceri ve yetenekler, kadınlara kazandırılacak.

KADINLARIN KARAR SÜREÇLERİNE KATILIMI SAĞLANACAK

Liderlik ve karar alma mekanizmalarına katılım alanı da önemli başlıklardan biri. Ulusal ve yerel düzeyde kadınların temsilini artırmak ve karar süreçlerine etkin katılımlarını sağlamak temel amaç olacak. Çevre ve iklim değişikliği alanında ise çevre ve iklim değişikliğinin kadınlar ve kız çocuklarına yönelik etkileri tespit edilecek, ihtiyaçlar çerçevesinde çalışmalar gerçekleştirilecek.

Eylem planı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan “Türkiye ile Güçlenen Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar” temalı Dünya Kadınlar Günü programında açıklanacak. Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak. Türkiye’ye ilham, kadınlara ise cesaret ve gurur veren kadınlara ödüller verilecek.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.