Merkez Bankası’ndan 12 milyar dolarlık hamle

Merkez Bankası’ndan 12 milyar dolarlık hamle
Yayınlama: 17.07.2023 15:05:09
A+
A-

Seçimlerin ardından yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesi ile radikal politika değişikliğine giderek piyasaya döviz satma ve müdahalede bulunmaya son veren TCMB’nin brüt rezervleri 11 milyar 958 milyon dolar arttığı belirlendi.

Brüt rezervler 26 Mayıs haftasını 98 milyar 457 milyon dolardan kapamıştı. Banka’nın 26 Mayıs’ta eksi 4 milyar 405 milyon dolar olan, 2 Haziran’da 5 milyar 697 milyon dolara kadar inen (swap dahil) net rezervin de söz konusu 6 haftalık dönemde 17 milyar 571 milyon dolarlık bir artış yaşandı.

Dünya’da yer alan habere göre; Merkez Bankası’nın geçici süreler için yerli para ile ödünç döviz edinimi olan swap işlemlerinin bakiyesi söz konusu dönemde 6 milyar 344 milyon dolar artarken, 7 Temmuz’da 48 milyar doların üzerinde bulunan swaplar hariç net rezervi de bu dönemde 11 milyar 227 milyar dolar büyüdü.

PİYASALARA POZİTİF YANSIYACAK

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da bulunduğu Türk ekonomi heyetinin Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ziyareti gündemdeydi. Şimşek ve Erkan’ın birlikte katıldıkları ilk yurt dışı ziyareti olan görüşmeler yatırımcı toplantıları başlığı altında gerçekleşti.

Cuma günü ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, G20 toplantılarına katılmak üzere TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Hindistan’a gideceği bildirildi.

Şimşek, G20 toplantılarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerine gerçekleştireceği ziyarette de yer aldı. Burada ABD Hazine Bakanı Jennet Yellen ile bir görüşme de gerçekleştirildi. Ekonomistler görüşmelerinin piyasalara pozitif yansımasını bekliyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.