Petshop sahipleri KDV’den şikayetçi!

Petshoplar, hayvan severler ve evcil hayvan sahipleri tarafından patili dostlarının ihtiyaçlarını karşılamak için sıkça tercih edilir. Fakat bu ihtiyaçlar bilinçli bir şekilde karşılanıyor mu? 

Petshop sahipleri KDV’den şikayetçi!
Yayınlama: 31.01.2024 13:34:53
A+
A-

Petshoplar, hayvan severler ve evcil hayvan sahipleri tarafından patili dostlarının ihtiyaçlarını karşılamak için sıkça tercih edilir. Fakat bu ihtiyaçlar bilinçli bir şekilde karşılanıyor mu?

Son zamanlarda evcil hayvan sahiplenen insan sayısı oldukça artmış durumda. Bunun yanı sıra sahiplenilip sokağa salınan hayvanlar da artıyor. Sözlerine bu sorunla başlayan Murat Berber, “Ben bir hayvan severim. Hiç hayvan satmadım, yanlış buluyorum. Evimde sahiplendiğim iki kedim var ve dükkanımda da birçok kedi besliyorum. Sokağa salınan çok hayvan oluyor. Hepsine bakmaya çalışıyorum. Veteriner masrafları çok olduğu için kedilerin büyük bir rahatsızlığı olmadıkça kendim onların yaralarını sarmaya çalışıyorum” açıklamalarında bulundu.

Petshopunda mama, kum, aksesuarlar, kumlar ve oyuncaklar satan Murat Berber, en çok satılan ürünün yaş kedi maması olduğunu dile getirdi. İkinci sırada ise kuru köpek maması yer alıyor. Petshop sahibi Murat Berber, mamaların üzerlerinde bulunan 1+ yaş ve kısırlaştırılmış gibi ibarelerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Dikkate alınmadığı takdirde hayvanlarda sağlık sorunları oluşabileceğini söyleyen Berber, “Bazen müşteriler gelip hiçbir ibareye bakmadan mama alıyor. Ben “Kediniz kısır mı?, Yavru mu?, Yetişkin mi?” gibi sorular soruyorum. Bazı müşteriler ‘fark etmez mama olsun yeter’ diyip bilinçsiz bir şekilde mama satın alıyor. Bunu çok yanlış buluyorum. Kısırlaştırılmamış bir kediye kısırlaştırılmış kedi maması verirseniz idrar yollarında problem oluşabilir ve kısırlaştırılmış kedi mamalarında daha az yağ bulunduğu için yeterli beslenemez. Yavru bir kediye alınan mamada daha fazla protein vardır. Çünkü yavru kedi gelişmek ve büyümek için daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Yetişkin kedilerin mamaları ise daha az proteinlidir. Bu nedenle ibarelere çok dikkat edilmelidir” diyerek mama paketlerinin üzerinde yazan ibarelerin önemini vurguladı.

Tahılsız mamaların besin açısından daha zengin olduğunu söyleyen Murat Berber, “Tahılsız mamalarda protein oranı sebzelerle dengelenir yüksektir. Ayrıca içindeki et, tavuk ve kurutulmuş kanat gibi besin oranlarının fazla olması sebebiyle; mamanın içeriği daha zengin ve yüksek protein içerir. Bu nedenle tahılsız mamalarda daha yüksek fiyatlar görürüz. Tahıllı mamalarda et ve tavuk gibi besin oranı azdır. Tahıllı mamalar; mısır,buğday ve pirinç gibi protein açısından yüksek tahıllarla üretilir, mamadaki protein tahıllarla dengelenir. Bu yüzden tahıllı mamalar insanlara daha ekonomik geliyor” dedi.

“KALİTELİ KEDİ KUMLARI ORDU MADENLERİNDEN ÇIKIYOR”

En kaliteli kedi kumlarının Ordu‘dan çıktığını söyleyen petshop sahibi Murat Berber, çoğu kedi kumlarının oradan temin edildiğini dile getirdi. Ev içinde kedi besleyenler için aktif karbonlu kum öneren Berber, “Bütçesi yeten ve ev içine kumu koymak zorunda olan müşterilerime aktif karbonlu kum öneriyorum. Bu koyu renkli bir kumdur. Aktif karbonlu kumlar tozutmuyor ve kötü kokuyu hapsediyor. Balkonu ya da kum için ayrı bir alanı olanlar beyaz kumları tercih edebilir. Markasına göre bazıları tozutuyor fakat daha ekonomik. Kaliteli bir kum istiyorsanız çok fazla tozutmamasına özen göstermelisiniz” diyerek kumların farklılıklarını ve özelliklerini dile getirdi. Kum fiyatları ise kilosuna göre değişiyor. Aktif karbonlu kumların fiyatları yaklaşık 80 lira ile 580 lira arası markasına göre değişiklik gösteriyor. Beyaz kumlar ise yaklaşık 60 liradan 300 liraya kadar raflarda yerini alıyor.

PETSHOP SAHİPLERİ KDV’DEN SON DERECE RAHATSIZ

Kedi ve köpek mamalarında yüzde 18 KDV olduğunu ve bunun satışları olumsuz etkilediğini vurgulayan Murat Berber, “Yemlerde KDV oranı yüzde 1 fakat kedi ve köpek mamalarında bu oran yüzde 18’e kadar çıkmış durumda. Bu oranın düşürülmesi gerekiyor. Bu durum satışlarımızı olumsuz yönde etkiledi. Sokak hayvanlarını beslemek için kiloluk mama alan çok müşterim var. 2 sene öncesine kadar kilolarca mama alan müşterilerim fiyat pahalılığından ötürü şimdi 1 kilo mamayı zor alıyor. Sene başında bir düşüş bekliyorduk fakat maalesef bu ay sonu yine zam gelecek gibi görünüyor” diyerek sözlerini bitirdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.