Uzaylılarla neden hala karşılaşmadığımızı çözecek!

Elon Musk katıldığı Twitter Space görüşmesinde yeni yapay zeka girişiminin ‘neden henüz uzaylılarla tanışmadığımızı anlamamıza’ yardımcı olabileceğini söyledi.

Uzaylılarla neden hala karşılaşmadığımızı çözecek!
Yayınlama: 19.07.2023 18:20:06
A+
A-

Elon Musk, yapay zekanın uzaylılarla neden temas kuramadığımız bilmecesini çözeceğine inanıyor.

Uzay keşif şirketi SpaceX’in kurucusu Musk, Cumartesi günü Twitter Spaces üzerinden yaptığı açıklamada, yeni şirketi xAI’nin yapay bir genel zeka ya da entelektüel görevleri yerine getirebilen ve insanlardan daha zeki hale gelebilen bir yapay zeka oluşturmayı hedeflediğini açıkladı.

ELON MUSK’I YILLARDIR DÜŞÜNDÜREN PARADOKS

Musk, bu yapay zekanın “evrenin gerçek doğasını anlayacağına” ve karanlık madde, karanlık enerji ve yerçekimi ile ilgili gizemleri çözeceğine inandığını belirtti. Musk “belki de Fermi paradoksu olarak bilinen şeyi de çözebilir” diye ekledi.

Musk’ın yıllardır ilgisini çeken bu paradoks şu soruyu soruyor: İstatistiksel olarak çoktan bulmuş olmamız kuvvetle muhtemel olmasına rağmen, neden teknolojik olarak gelişmiş başka akıllı yaşamlarla karşılaşmadık ya da kanıt bulamadık? Ve eğer uzaylı yaşamının işaretlerini bulamadıysak, bu onların var olmadığı anlamına mı gelir?

Uzaylılarla neden hala karşılaşmadığımızı çözecek!

İTALYAN FİZİKÇİNİN BU PARADOKSUNA GÖRE UZAYLILAR NEREDE?

Paradoks, ilk nükleer reaktörün arkasındaki adam olan Enrico Fermi’ye aittir. Buna göre; Fermi bir keresinde New Yorker’da yayınlanan ve uzay gemisinden atlayan uzaylıların yer aldığı bir karikatürü okuyup tartıştıktan sonra “Herkes nerede?” diye sormuştu.

Daha sonra konuşmayı hatırlayan arkadaşları, fizikçinin uzaylıların neden henüz dünyayı ziyaret etmediğine dair, bu büyüklükte bir uzay yolculuğunun mümkün olmadığı da dahil olmak üzere birçok teori ortaya attığını söylüyor.

NASA’nın Dünya Dışı Zeka Araştırmaları Enstitüsü’ne göre “İtalyan fizikçi Fermi, mütevazı miktarda roket teknolojisine ve ölçüsüz miktarda emperyal teşvike sahip herhangi bir uygarlığın tüm Galaksiyi hızla kolonileştirebileceğini kavramıştı.”

İKİ İHTİMAL ÜZERİNDE DURULUYOR

Araştırmacılar bu paradoksu açıklamak için çok sayıda teori ortaya atmışlardır. Bunlardan biri, tıpkı bizim gibi uzaylıların da teknolojik ilerlemelerin fosil yakıt kullanımına dayandığı bir sistem yarattıklarını ve bunun da nihayetinde temas kuramadan önce uygarlıklarının yok olmasına yol açtığını varsaymaktadır.

Diğer teoriler ise uzaylılar tarafından gönderilen radyo sinyallerinin henüz Dünya’ya ulaşmadığını, zeki yaşamın diğer gezegenlerin dışından ziyade iç kısımlarında yaşadığını ya da uzaylıların “Büyük Kayıtsızlık” olarak bilinen daha az zeki bir türle konuşmak istemediklerini öne sürüyor.

 

MUSK EVRENDEKİ TEK YAŞAM BELİRTİSİNİN ‘İNSANLAR’ OLMASINDAN ENDİŞELİ

Business Insider’in haberine göre, Musk’ın paradoksa olan ilgisinin büyük bir kısmı, evrendeki tek akıllı yaşam belirtisi olduğumuz yönündeki “endişesinden” kaynaklanıyor.

Musk 2018’de attığı bir tweet’te “İşte bu yüzden uzay yolculuğu yapan bir uygarlık haline gelerek ve yaşamı diğer gezegenlere yayarak bilincin ışığını korumalıyız” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.